Svetski dan voda

Svetski dan voda

Danas se obeležava 30 godina od iniciranja Svetskog dana voda, kojim se podiže svest i inspiriše akcija za rešavanje problema dostupnosti pijaće vode - u svetu 2,2 milijarde ljudi žive bez pristupa bezbednoj vodi.

Današnji dan je izuzetna prilika da podsetimo sve nas da Kunming-Montreal globalni okvir biodiverziteta, usvojen u decembru prošle godine na 15. zasedanju Konferencije članica Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, ima za cilj zaustavljanje gubitka biodiverziteta, a između ostalog i održavanje ekosistemskih usluga vezanih za vodu. Time se podržava sprovođenje ciljeva održivog razvoja a posebno cilja 6. koji govori o dostupnosti i održivom upravljanju vodom.

MZŽS aktivno radi na realizaciji jednog od definisanih prioriteta, izgradnji  prateće kanalizacione infrastrukture, koja je preduslov za održivi rad kapitalnih projekata, budućih postrojenja za preradu otpadnih voda. Ovim projektima sprovodimo aktivnosti koje su u skladu sa najvišimi standardima u oblasti zaštite životne sredine, a koje se odnose i na kvalitet voda u Republici Srbiji.