Сусрет министра заштите животне средине Горана Тривана са европским комесаром за животну средину, поморска питања и рибарство Карменом Велом

Сусрет министра заштите животне средине Горана Тривана са европским комесаром за животну средину, поморска питања и рибарство Карменом Велом

Министар заштите животне средине Горан Триван сусрео се данас у Бриселу са  европским комесаром за животну средину, поморска питања и рибарство Карменом Велом, где је боравио у радној посети.

На састанку су разматрана актуелна питања у вези са процесом приступања Републике Србије Европској унији у области заштите животне средине.

Овом приликом, комесар Вела честитао је на формирању посебног министарства за заштиту животне средине, и похвалио Владу Републике Србије за тај потез који је, како је навео, „дошао у правом моменту“, истакавши да је, у решавању питања заштите животне средине важно водити рачуна више о компетенцији, а мање о политици. „Политика је само алат“, објаснио је. „Поред званичног министра заштите животне средине, и сви остали чланови Владе морају бити у улози министра заштите животне средине“, додао је Вела.

Србија ће имати снажну подршку у изградњи капацитета за заштиту животне средине, рекао је комесар у овом разговору, и додао да Србија мора издвајати више средстава за заштиту животне средине, при чему „средства Европске уније не могу бити алтернатива“. Комесар је скренуо пажњу да, у складу са циљевима Србије у заштити животне средине и обавезама према Европској унији, требало би поново успоставити независну агенцију за хемикалије.

Саговорници су се сложили да циркуларна економија и зелени раст јесу највећа прилика за економски развој свих земаља, укључујући и Србију. Констатовано је да заштита животне средине није трошак, већ инвестиција. Министар Горан Триван рекао је да планови  Европске уније и Србије у области заштите животне средине морају бити усаглашени.  Боље је потрошити више времена на израду преговарачке позиције, јер ће касније преговори бити лакши и квалитетнији, закључено је у разговору. Саговорници су одлучили да од данас два кабинета буду у сталном контакту и комуникацији. Министар Триван је упутио позив комесару Вели да у најскорије време посети Србију.