Susret ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana sa evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenom Velom

Susret ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana sa evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenom Velom

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan susreo se danas u Briselu sa  evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenom Velom, gde je boravio u radnoj poseti.

Na sastanku su razmatrana aktuelna pitanja u vezi sa procesom pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine.

Ovom prilikom, komesar Vela čestitao je na formiranju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine, i pohvalio Vladu Republike Srbije za taj potez koji je, kako je naveo, „došao u pravom momentu“, istakavši da je, u rešavanju pitanja zaštite životne sredine važno voditi računa više o kompetenciji, a manje o politici. „Politika je samo alat“, objasnio je. „Pored zvaničnog ministra zaštite životne sredine, i svi ostali članovi Vlade moraju biti u ulozi ministra zaštite životne sredine“, dodao je Vela.

Srbija će imati snažnu podršku u izgradnji kapaciteta za zaštitu životne sredine, rekao je komesar u ovom razgovoru, i dodao da Srbija mora izdvajati više sredstava za zaštitu životne sredine, pri čemu „sredstva Evropske unije ne mogu biti alternativa“. Komesar je skrenuo pažnju da, u skladu sa ciljevima Srbije u zaštiti životne sredine i obavezama prema Evropskoj uniji, trebalo bi ponovo uspostaviti nezavisnu agenciju za hemikalije.

Sagovornici su se složili da cirkularna ekonomija i zeleni rast jesu najveća prilika za ekonomski razvoj svih zemalja, uključujući i Srbiju. Konstatovano je da zaštita životne sredine nije trošak, već investicija. Ministar Goran Trivan rekao je da planovi  Evropske unije i Srbije u oblasti zaštite životne sredine moraju biti usaglašeni.  Bolje je potrošiti više vremena na izradu pregovaračke pozicije, jer će kasnije pregovori biti lakši i kvalitetniji, zaključeno je u razgovoru. Sagovornici su odlučili da od danas dva kabineta budu u stalnom kontaktu i komunikaciji. Ministar Trivan je uputio poziv komesaru Veli da u najskorije vreme poseti Srbiju.