Стратегија еколошке безбедности: механизми реализације

Стратегија еколошке безбедности: механизми реализације

IMG_20150529_101707Невски еколошки конгрес „Стратегија еколошке безбедности: механизми реализације“ одржан је  27. и 28. маја 2015. године, у оквиру пленарних заседања и тематских округлих столова, на којима су вођени разговори и вршена је размена искустава у реализацији успешних стратегија и програма на тему „Осигуравања еколошке безбедности“.

„Термин „еколошка безбедност“ 1987. године увела Генерална скупштина УН, када је на предлог Михаила Горбачова усвојила „Резолуцију о међународној еколошкој безбедности“, као директну реакцију на чернобиљску еколошку и хуманитарну катастрофу. Исте године Светска комисија за животну средину и развој у свом извештају „Наша заједничка будућност“ предлаже да се општи појам безбедности, који се традиционално схвата у смислу политичких и националних претњи суверенитету, прошири, како би укључио све веће утицаје еколошког притиска – на локалном, националном, регионалном и глобалном нивоу. Савремен приступ дефинисања еколошке безбедности препознаје исту као „очување како локалног природног окружења, тако исто и планетарне биосфере као основног, носећег система, од кога зависе сви други облици људске делатности“. На тај, начин концепт еколошке безбедности разматра се кроз контекст одрживог развоја и његова три стуба: економског развоја, друштвеног просперитета и очуване животне средине“, нагласио је помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан, је у свом излагању.

IMG_20150529_114722Тема Конгреса представља један од главних чинилаца система међународне безбедности и одрживог развоја, посебно по питањима унапређења законодавства у области коришћења и управљања природним ресурсима, очувања екосистема и обједињавања напора за ублажавање последица техолошких еколошких несрећа и ванредних ситуација. Да би се достигли очекивани резултати у области еколошке безбедности, неопходно је повећати пре свега ефикасност сарадње између дражава и то путем развоја цивилног друштва са једне стране, и еколошког бизниса са друге стране.