Спровођење јавне расправе за три нацрта закона

Спровођење јавне расправе за три нацрта закона

У јуну 2015. године, Генерални секретаријат Владе, Одбор за привреду и финансије донео је закључке о спровођењу јавне расправе за сва три нацрта закона, и то:

  • Закон о измени и допуни Закона о заштити животне средине;
  • Закон о измени и допуни Закона о заштити природе;
  • Закон о измени и допуни Закона о управљању отпадом

и одредио Програм јавне расправе. Према Програму, одржавање јавне расправе је предвиђено у Привредној комори Србије / два дана/, као и  у Новом Саду и Нишу. Одређено је да јавна расправа траје у периоду од 22. јуна до 13. јула 2015. године. Дана, 22. јуна нацрти закона  објављени су на сајту министартва као и програми јавних расправа.

Закључно са 9.07. одржане су јавне расправе у Граду Нишу, Новом саду и Сталној конференцији градова и општина. Јавна расправа у СКГО одржана је иако није била предвиђена Програмом јавне расправе, због великог интересовања ЈЛС.  Одржавање јавне расправе у Привредној комори Србије, предвиђено је за 10.07.2015. године.

На јавним расправама службеници министарства су одржали презентације нацрта закона, дали основна тумачења предвиђених законских решења, после чега је вођена дискусија. Од стране присутних изнете су многе сугестије и примедбе. На један број је одговорено већ за време јавне расправе а сви предлагачи су упућени да закључно са 13.07.2015. године доставе министарству своје примедбе у писменој форми.

Након припреме Извештаја са јавне расправе у складу са Пословником Владе, извршиће се усклађивање  текста свих  нацрта закона у складу са прихваћеним примедбама са јавне расправе. После овог текстови нарцта закона упутиће се на мишљење надлежним министарствима и другим надлежним органима.  Све конструктивне примедбе биће прихваћене и уграђене у текст нацрта закона.