Sprovođenje javne rasprave za tri nacrta zakona

Sprovođenje javne rasprave za tri nacrta zakona

U junu 2015. godine, Generalni sekretarijat Vlade, Odbor za privredu i finansije doneo je zaključke o sprovođenju javne rasprave za sva tri nacrta zakona, i to:

  • Zakon o izmeni i dopuni Zakona o zaštiti životne sredine;
  • Zakon o izmeni i dopuni Zakona o zaštiti prirode;
  • Zakon o izmeni i dopuni Zakona o upravljanju otpadom

i odredio Program javne rasprave. Prema Programu, održavanje javne rasprave je predviđeno u Privrednoj komori Srbije / dva dana/, kao i  u Novom Sadu i Nišu. Određeno je da javna rasprava traje u periodu od 22. juna do 13. jula 2015. godine. Dana, 22. juna nacrti zakona  objavljeni su na sajtu ministartva kao i programi javnih rasprava.

Zaključno sa 9.07. održane su javne rasprave u Gradu Nišu, Novom sadu i Stalnoj konferenciji gradova i opština. Javna rasprava u SKGO održana je iako nije bila predviđena Programom javne rasprave, zbog velikog interesovanja JLS.  Održavanje javne rasprave u Privrednoj komori Srbije, predviđeno je za 10.07.2015. godine.

Na javnim raspravama službenici ministarstva su održali prezentacije nacrta zakona, dali osnovna tumačenja predviđenih zakonskih rešenja, posle čega je vođena diskusija. Od strane prisutnih iznete su mnoge sugestije i primedbe. Na jedan broj je odgovoreno već za vreme javne rasprave a svi predlagači su upućeni da zaključno sa 13.07.2015. godine dostave ministarstvu svoje primedbe u pismenoj formi.

Nakon pripreme Izveštaja sa javne rasprave u skladu sa Poslovnikom Vlade, izvršiće se usklađivanje  teksta svih  nacrta zakona u skladu sa prihvaćenim primedbama sa javne rasprave. Posle ovog tekstovi narcta zakona uputiće se na mišljenje nadležnim ministarstvima i drugim nadležnim organima.  Sve konstruktivne primedbe biće prihvaćene i ugrađene u tekst nacrta zakona.