Спроведена акција чишћења приобаља Саве

grupna

Спроведена акција чишћења приобаља Саве

Државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић учествовао је данас у великој акцији чишћења приобаља реке Саве, којој се придружио и велики број Београђана. Током акције је сакупљено више тона отпада, који је адекватно разврстан, одложен и рециклиран.

Акцију под слоганом ”Да нам река Сава буде здрава” организовали су ЈВП „Србијаводе“ и Општина Савски венац уз подршку ФК „Црвена звезда“, а придружила су се и јавно-комунална предузећа "Зеленило Београд" и "Београдски водовод и канализација", као и водопривредна предузећа "Београдводе" и "Галовица".

grupna

- У сусрет Међунардном дану реке Саве који се обележава 1. јуна, дужни смо да спроведемо овакву акцију и тиме укажемо на негативне последице неадекватног одлагања отпада, јер правилно управљање отпадом јесте и мора бити основ заштите животне средине. Министарство из којег долазим улаже велике напоре како би се унапредило стање у овој области. Кроз изградњу модерних регионалних и рециклажних центара унапређујемо зелену инфраструктуру, а уједно затварамо несанитарне депоније, уклањамо сметлишта и набављамо опрему за управљање отпадом. У том великом послу наши партнери су и институције, локалне самоуправе, јавна предузећа, привреда и сви грађани. Само ако радимо заједно, можемо да стигнемо до нашег циља, а то је чиста и здрава Србија - рекао је државни секретар Дујановић.

grupna

Председник Општине Савски венац Милош Видовић навео је да ова општина бројним активностима настоји да буде пример како треба бринути о очувању природе и здраве животне средине. Видовић је подсетио да је ова акција, симболичног назива „Да нам река Сава буде здрава“ наставак заједничке акције из 2019. године, када је очишћен део приобаља и шеталишта на понос грађана који проводе време поред реке. 

grupna

Директор ЈВП „Србијаводе" Горан Пузовић је истакао да је акција организована у сусрет обележавању Међународног дана реке Саве, како би се скренула пажња на неопходност да се води рачуна о рекама. Он је навео да је данашња акција пример одличне сарадње града и државних институција, каква треба да постоји на територији целе Србије.