Sprovedena akcija čišćenja priobalja Save

grupna

Sprovedena akcija čišćenja priobalja Save

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović učestvovao je danas u velikoj akciji čišćenja priobalja reke Save, kojoj se pridružio i veliki broj Beograđana. Tokom akcije je sakupljeno više tona otpada, koji je adekvatno razvrstan, odložen i recikliran.

Akciju pod sloganom ”Da nam reka Sava bude zdrava” organizovali su JVP „Srbijavode“ i Opština Savski venac uz podršku FK „Crvena zvezda“, a pridružila su se i javno-komunalna preduzeća "Zelenilo Beograd" i "Beogradski vodovod i kanalizacija", kao i vodoprivredna preduzeća "Beogradvode" i "Galovica".

grupna

- U susret Međunardnom danu reke Save koji se obeležava 1. juna, dužni smo da sprovedemo ovakvu akciju i time ukažemo na negativne posledice neadekvatnog odlaganja otpada, jer pravilno upravljanje otpadom jeste i mora biti osnov zaštite životne sredine. Ministarstvo iz kojeg dolazim ulaže velike napore kako bi se unapredilo stanje u ovoj oblasti. Kroz izgradnju modernih regionalnih i reciklažnih centara unapređujemo zelenu infrastrukturu, a ujedno zatvaramo nesanitarne deponije, uklanjamo smetlišta i nabavljamo opremu za upravljanje otpadom. U tom velikom poslu naši partneri su i institucije, lokalne samouprave, javna preduzeća, privreda i svi građani. Samo ako radimo zajedno, možemo da stignemo do našeg cilja, a to je čista i zdrava Srbija - rekao je državni sekretar Dujanović.

grupna

Predsednik Opštine Savski venac Miloš Vidović naveo je da ova opština brojnim aktivnostima nastoji da bude primer kako treba brinuti o očuvanju prirode i zdrave životne sredine. Vidović je podsetio da je ova akcija, simboličnog naziva „Da nam reka Sava bude zdrava“ nastavak zajedničke akcije iz 2019. godine, kada je očišćen deo priobalja i šetališta na ponos građana koji provode vreme pored reke. 

grupna

Direktor JVP „Srbijavode" Goran Puzović je istakao da je akcija organizovana u susret obeležavanju Međunarodnog dana reke Save, kako bi se skrenula pažnja na neophodnost da se vodi računa o rekama. On je naveo da je današnja akcija primer odlične saradnje grada i državnih institucija, kakva treba da postoji na teritoriji cele Srbije.