Систем трговине емисијама ЕУ (ЕУ ЕТС)

Систем трговине емисијама ЕУ (ЕУ ЕТС)

1Државни секретар у Министарству заштите животне средине Иван Карић 17. маја 2018. године отворио је технички састанак на тему „Систем трговине емисијама ЕУ (ЕУ ЕТС)", који је организован уз подршку TAIEX-а, у оквиру пројекта „Регионална имплементација Споразума из Париза (RIPAP)“. Састанку је присуствовала и представница Генералног директората за климатске акције Европске Комисије Ивана Мијатовић.

Том приликом, државни секретар, који је уједно и национална фокална тачка за RIPAP пројекат, навео је да је циљ радионице адекватна припрема представника сектора индустрије и енергетике за примену одредби Нацрта закона о климатским променама које се односе на мониторинг, извештавање и верификацију емисија гасова са ефектом стаклене баште, што је један од кључних предуслова за улазак у Систем трговине емисијама ЕУ по приступању ЕУ. Иван Карић је подсетио присутне да је Министарство завршило јавну расправу за Нацрт закона о климатским променама чије се усвајање очекује у предстојећем периоду.

Поред теоретских, на састанку су представљени и практични примери добре праксе примене ЕТС-а у Пољској, изазови и шансе за декарбонизацију сектора индустрије и енергетике, захтеви за ЕТС оператере као и могућности финансирања и коришћења релевантних фондова ЕУ за модернизацију енергетског сектора. Предметни Нацрт закона ће такође бити представљен током радионице. Напослетку, Иван Карић је нагласио да ће Министарство наставити са активностима јачања капацитета у циљу обезбеђивања правовремене припреме будућих ЕТС оператера за предстојеће обавезе мониторинга и извештавања о емисијама гасова са ефектом стаклене баште из својих постројења.