Sistem trgovine emisijama EU (EU ETS)

Sistem trgovine emisijama EU (EU ETS)

1Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivan Karić 17. maja 2018. godine otvorio je tehnički sastanak na temu „Sistem trgovine emisijama EU (EU ETS)", koji je organizovan uz podršku TAIEX-a, u okviru projekta „Regionalna implementacija Sporazuma iz Pariza (RIPAP)“. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Generalnog direktorata za klimatske akcije Evropske Komisije Ivana Mijatović.

Tom prilikom, državni sekretar, koji je ujedno i nacionalna fokalna tačka za RIPAP projekat, naveo je da je cilj radionice adekvatna priprema predstavnika sektora industrije i energetike za primenu odredbi Nacrta zakona o klimatskim promenama koje se odnose na monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom staklene bašte, što je jedan od ključnih preduslova za ulazak u Sistem trgovine emisijama EU po pristupanju EU. Ivan Karić je podsetio prisutne da je Ministarstvo završilo javnu raspravu za Nacrt zakona o klimatskim promenama čije se usvajanje očekuje u predstojećem periodu.

Pored teoretskih, na sastanku su predstavljeni i praktični primeri dobre prakse primene ETS-a u Poljskoj, izazovi i šanse za dekarbonizaciju sektora industrije i energetike, zahtevi za ETS operatere kao i mogućnosti finansiranja i korišćenja relevantnih fondova EU za modernizaciju energetskog sektora. Predmetni Nacrt zakona će takođe biti predstavljen tokom radionice. Naposletku, Ivan Karić je naglasio da će Ministarstvo nastaviti sa aktivnostima jačanja kapaciteta u cilju obezbeđivanja pravovremene pripreme budućih ETS operatera za predstojeće obaveze monitoringa i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte iz svojih postrojenja.