Семинар о водама

Семинар о водама

IMG_0099Помоћник министра за заштиту животне средине, Слободан Ердељан је 10. марта отворио скуп - Семинар о водама који је организован у оквиру сарадње између Републике Француске и Републике Србије. Том приликом изразио је захвалност Републици Француској, Заменику председника Генералног савета за заштиту животне средине и одрживи развој Министарства за екологију, одрживи развој и енергетику Републике Француске Mari-Kristin SULIE , Француској амбасади у Републици Србији и другим представницима Француских институција што су показали интрес и организовали Семинар о води у Београду.

Посебно је истакао да нас очекује велики посао који се тиче примене захтева европских директива у области заштите вода, заштите од штетног дејства вода, инструмената за превенцију од удеса и штете коју могу проузровковати на водама, као и значај добре регионалне сарадње који је постао видљив током прошлогодишњих катастрофалних поплава.

IMG_0102Представници државних институција и стручних кућа из Републике Француске и Републике Србије су приказали тренутно стање по питањима које се односе на сектор вода у ове две земље, и то: интегрално управљање водним ресурсима, организација и планови управљања водама, заштита подземних вода, мониторинг подземних и површинских вода, управљање отпадним водама, финансирање у области вода, управљање контаминираним локацијама и друга питања о којима се развила и дискусија у оквиру округлог стола. Представници Француске су такође пренели своја искуства у досадашњим Твининг пројектима истичући да у оваквој врсти билатералне сарадње обе стране имају бенефита.

IMG_0103Семинар о водама је привукао велики број представника свих институција укључених у област управљања водама и заштиту вода у Републици Србији, и након плодне дискусије утврђени су конкретни предлози за даљу сарадњу Републике Француске и Републике Србије који ће у наредном периоду бити детаљно прецизирани, а посебно у областима транспозиције ЕУ легислативе и унапређења домаћег законодавства, система и планова управљања водама, као и мониторинга површинских и подземних вода.

Презентациеј можете преузети овде.