Seminar o vodama

Seminar o vodama

IMG_0099Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, Slobodan Erdeljan je 10. marta otvorio skup - Seminar o vodama koji je organizovan u okviru saradnje između Republike Francuske i Republike Srbije. Tom prilikom izrazio je zahvalnost Republici Francuskoj, Zameniku predsednika Generalnog saveta za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Ministarstva za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Republike Francuske Mari-Kristin SULIE , Francuskoj ambasadi u Republici Srbiji i drugim predstavnicima Francuskih institucija što su pokazali intres i organizovali Seminar o vodi u Beogradu.

Posebno je istakao da nas očekuje veliki posao koji se tiče primene zahteva evropskih direktiva u oblasti zaštite voda, zaštite od štetnog dejstva voda, instrumenata za prevenciju od udesa i štete koju mogu prouzrovkovati na vodama, kao i značaj dobre regionalne saradnje koji je postao vidljiv tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

IMG_0102Predstavnici državnih institucija i stručnih kuća iz Republike Francuske i Republike Srbije su prikazali trenutno stanje po pitanjima koje se odnose na sektor voda u ove dve zemlje, i to: integralno upravljanje vodnim resursima, organizacija i planovi upravljanja vodama, zaštita podzemnih voda, monitoring podzemnih i površinskih voda, upravljanje otpadnim vodama, finansiranje u oblasti voda, upravljanje kontaminiranim lokacijama i druga pitanja o kojima se razvila i diskusija u okviru okruglog stola. Predstavnici Francuske su takođe preneli svoja iskustva u dosadašnjim Tvining projektima ističući da u ovakvoj vrsti bilateralne saradnje obe strane imaju benefita.

IMG_0103Seminar o vodama je privukao veliki broj predstavnika svih institucija uključenih u oblast upravljanja vodama i zaštitu voda u Republici Srbiji, i nakon plodne diskusije utvrđeni su konkretni predlozi za dalju saradnju Republike Francuske i Republike Srbije koji će u narednom periodu biti detaljno precizirani, a posebno u oblastima transpozicije EU legislative i unapređenja domaćeg zakonodavstva, sistema i planova upravljanja vodama, kao i monitoringa površinskih i podzemnih voda.

Prezentaciej možete preuzeti ovde.