Састанак са представницима UNDP-a

Састанак са представницима UNDP-a

20140905_131924 (4)Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић  присуствовала  је у петак 5. септембра 2014. године,  уводном састанку у оквиру пројекта ''Први двогодишњи извештај Републике Србије'', којим је уједно означен и почетак  реализације пројекта.

Представљене су планиране пројектне активности и дефинисана динамика рада.  Пројекат се реализује  уз услкађено деловање Министарства пољопривреде и зааштите животне средине и Програма УН за развој (UNDP), а финансира се из средстава Глобалног фонда за животну средину (GEF). Предвиђено трајање пртојекта је 18 месеци, до априла 2015. године. Израда Двогодишњих извештаја реализује се паралелно са израдом Друге националне комуникације Републике Србије. Израда оба документа обавеза је сваке државе чланице Оквирне конвенције УН о промени климе.

Државни секретар је у поздравној речи истакла спремност Министарства пољопривреде и заштите животне средине да подржи и активно се укључи у пројекте који доприносе очувању и заштити животне средине и на тај начин утичу на бољи квалитет живота грађана.

Мр Стана Божовић је потом одржала консултативни састанак  са менаџерима пројектих тимова сачињених од представника Министартва и UNDP-а, чија је тема била  планирање  пројеката финансираних из Глобалног фонда за животну средину за предстојећи четворогодишњи период.

Сарадња Министарства и Програма УН за развој (UNDP) одвија се углавном у виду пројектне сарадње, посебно имајући у виду чињеницу да је UNDP једна од имплементационих агенција за реализацију пројеката који се финансирају средствима Глобалног фонда за животну средину (GEF). Активности UNDP у Србији руководе се Акционим планом за спровођење Националног програма UNDP у Србији за период 2011-2015.године. Дефинисање ових акционих планова одвија се кроз шири консултативни процес између Владе Србије и UNDP у коме је учествовало и надлежно министарство за заштиту животне средине.