Sastanak sa predstavnicima UNDP-a

Sastanak sa predstavnicima UNDP-a

20140905_131924 (4)Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović  prisustvovala  je u petak 5. septembra 2014. godine,  uvodnom sastanku u okviru projekta ''Prvi dvogodišnji izveštaj Republike Srbije'', kojim je ujedno označen i početak  realizacije projekta.

Predstavljene su planirane projektne aktivnosti i definisana dinamika rada.  Projekat se realizuje  uz uslkađeno delovanje Ministarstva poljoprivrede i zaaštite životne sredine i Programa UN za razvoj (UNDP), a finansira se iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Predviđeno trajanje prtojekta je 18 meseci, do aprila 2015. godine. Izrada Dvogodišnjih izveštaja realizuje se paralelno sa izradom Druge nacionalne komunikacije Republike Srbije. Izrada oba dokumenta obaveza je svake države članice Okvirne konvencije UN o promeni klime.

Državni sekretar je u pozdravnoj reči istakla spremnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da podrži i aktivno se uključi u projekte koji doprinose očuvanju i zaštiti životne sredine i na taj način utiču na bolji kvalitet života građana.

Mr Stana Božović je potom održala konsultativni sastanak  sa menadžerima projektih timova sačinjenih od predstavnika Ministartva i UNDP-a, čija je tema bila  planiranje  projekata finansiranih iz Globalnog fonda za životnu sredinu za predstojeći četvorogodišnji period.

Saradnja Ministarstva i Programa UN za razvoj (UNDP) odvija se uglavnom u vidu projektne saradnje, posebno imajući u vidu činjenicu da je UNDP jedna od implementacionih agencija za realizaciju projekata koji se finansiraju sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Aktivnosti UNDP u Srbiji rukovode se Akcionim planom za sprovođenje Nacionalnog programa UNDP u Srbiji za period 2011-2015.godine. Definisanje ovih akcionih planova odvija se kroz širi konsultativni proces između Vlade Srbije i UNDP u kome je učestvovalo i nadležno ministarstvo za zaštitu životne sredine.