Састанак Извршног комитета Економске комисије УН за Европу, 4. јули 2018, Женева

Састанак Извршног комитета Економске комисије УН за Европу, 4. јули 2018, Женева

На 99. састанку Извршног комитета Економске комисије УН за Европу (Executive Committtee of Economic Commission for Europe – EXCOM), одржаном 4. јула 2018. године у Женеви, Гордана Петковић, потпредседник (Vice Chair) Комитета за политику животне средине (Committe on Environmental Policy - CEP) представила је, у име председавајућег CEP-a, годишњи извештај о раду Комитета. Тиме је Економска комисија УН за Европу – UNECE указала поверење Републици Србији да изложи најзначајније резултате CEP-a постигнуте у области животне средине у региону и планиране активности за период 2018-2021. године.

У оквиру извештајног периода представљене су кључне активности након 8. Министарске конференције „Живота средина за Европу“  (Батуми, 8-10 јуни 2016) на спровођењу Батуми иницијативе о зеленој економији и Батуми Акционог плана за чистији ваздух, јачању улоге CEP-a и синергије између UNECE међународних уговора у области животне средине (МЕАs) у имплементацији Агенде 2030, развоју система мониторинга, процене и извештавања, континуираном праћењу стања животне средине, кроз израду UNECE  Прегледа стања животне средине (ЕРRs), као инструмента преко кога се оцењује и  достизање циљева одрживог развоја на националном плану.

CEP је континуирано, као тело UNECE, пружао подршку унапређењу управљања животном средином и прекограничне сарадње у региону и допринео имплементацији Агенде 2030 у достизању циљева одрживог развоја.

Извршни комитет је похвалио и усвојио извештај о раду CEP-a и његово представљање на самој седници EXCOM. Овај комитет усвојио је одлуку којом се одобрава Програм рада подпрограма у области животне средине за период 2018-2019. године. Реализација овог програма допринеће имплементацији циљева одрживог развоја који се односе пре свега на здравље људи, образовање, управљање водама и санитацију, одрживост градова, одрживу производњу и потрошњу, климатске промене, приступ правди и глобално партнерство.

EXCOM је усвојио и одлуку којом се обнавља мандат и задатак Оперативне радне групе за статистику  и индикаторе за период 2018-2021. године , са циљем пружања подршке државама на  унапређивању система мониторинга животне средине и развоју информационог система, у складу са статистичким стандардима и примени индикатора животне средине у контексту одрживог развоја и зелене економије.