Sastanak Izvršnog komiteta Ekonomske komisije UN za Evropu, 4. juli 2018, Ženeva

Sastanak Izvršnog komiteta Ekonomske komisije UN za Evropu, 4. juli 2018, Ženeva

Na 99. sastanku Izvršnog komiteta Ekonomske komisije UN za Evropu (Executive Committtee of Economic Commission for Europe – EXCOM), održanom 4. jula 2018. godine u Ženevi, Gordana Petković, potpredsednik (Vice Chair) Komiteta za politiku životne sredine (Committe on Environmental Policy - CEP) predstavila je, u ime predsedavajućeg CEP-a, godišnji izveštaj o radu Komiteta. Time je Ekonomska komisija UN za Evropu – UNECE ukazala poverenje Republici Srbiji da izloži najznačajnije rezultate CEP-a postignute u oblasti životne sredine u regionu i planirane aktivnosti za period 2018-2021. godine.

U okviru izveštajnog perioda predstavljene su ključne aktivnosti nakon 8. Ministarske konferencije „Života sredina za Evropu“  (Batumi, 8-10 juni 2016) na sprovođenju Batumi inicijative o zelenoj ekonomiji i Batumi Akcionog plana za čistiji vazduh, jačanju uloge CEP-a i sinergije između UNECE međunarodnih ugovora u oblasti životne sredine (MEAs) u implementaciji Agende 2030, razvoju sistema monitoringa, procene i izveštavanja, kontinuiranom praćenju stanja životne sredine, kroz izradu UNECE  Pregleda stanja životne sredine (ERRs), kao instrumenta preko koga se ocenjuje i  dostizanje ciljeva održivog razvoja na nacionalnom planu.

CEP je kontinuirano, kao telo UNECE, pružao podršku unapređenju upravljanja životnom sredinom i prekogranične saradnje u regionu i doprineo implementaciji Agende 2030 u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Izvršni komitet je pohvalio i usvojio izveštaj o radu CEP-a i njegovo predstavljanje na samoj sednici EXCOM. Ovaj komitet usvojio je odluku kojom se odobrava Program rada podprograma u oblasti životne sredine za period 2018-2019. godine. Realizacija ovog programa doprineće implementaciji ciljeva održivog razvoja koji se odnose pre svega na zdravlje ljudi, obrazovanje, upravljanje vodama i sanitaciju, održivost gradova, održivu proizvodnju i potrošnju, klimatske promene, pristup pravdi i globalno partnerstvo.

EXCOM je usvojio i odluku kojom se obnavlja mandat i zadatak Operativne radne grupe za statistiku  i indikatore za period 2018-2021. godine , sa ciljem pružanja podrške državama na  unapređivanju sistema monitoringa životne sredine i razvoju informacionog sistema, u skladu sa statističkim standardima i primeni indikatora životne sredine u kontekstu održivog razvoja i zelene ekonomije.