Сарадњом са УН ХАБИТАТ до климатски одрживих урбаних средина

Сарадњом са УН ХАБИТАТ до климатски одрживих урбаних средина

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са делегацијом Програма Уједињених нација за људска насеља (УН ХАБИТАТ), у којој су били Шипра Наранг Сури, координаторка Огранка за урбано планирање и дизајн, и Маркус Маир, шеф Одељења за планирање климатских промена. У разговору су учествовали и представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које је домаћин делегацији током њене дводневне посете Србији.

У садржајном разговору, обострано је изражена велика заинтересованост за наставак и продубљивање сарадње Србије и ове значајне међународне организације, а посебна пажња посвећена је доприносу Србије међународном процесу ублажавања и адаптације на климатске промене.

Како је нагласио министар Триван, у борби против климатских промена градови играју кључну улогу, а урбанизам и градитељство данас диктирају начин на који ћемо живети на Планети. Оцењујући разговор са делегацијом УН ХАБИТАТ као наставак добре сарадње, констатовао је да, поред укључивања наше земље у веће програме и пројекте, она може обухватити и заједничке предлоге два министарства о иновативним решењима инклузивних и одрживих урбаних средина.

Србија, иако значајно не доприноси глобалном загађењу, веома је заинтересована за реализацију климатских акција, и у озбиљним је припремама за адаптацију на климатске промене, указао је Триван. Србија журним корацима иде у овој области, а поред усвајања стратешких докумената, већ наредне године Србија улази у велику акцију пошумљавања, најавио је. Он је рекао да, то што је наша земља изабрана за једног од потпредседника Скупштине Уједињених нација за животну средину – УНЕА 5, а затим и потпредседника следеће Конференције Уједињених нација о промени климе COP 26  и члана Бироа Конвенције  у име Источноевропске групе земаља, доказује да и мале земље као што је Србија имају лидерску улогу у борби против климатских промена. Ми ћемо учинити све да достигнемо циљеве, јер то није ствар политике, већ ствар живота, указао је Триван.

Шипра Наранг Сури је у разговору указала да је борба против климатских промена један од стубова и стратешких циљева у деловању овог програма Уједињених нација, а да је боље управљање у урбаним срединама, а посебно брига о осетљивијим групама становника, нарочито значајно за помоћ у ублажавању последица климатских промена. Она је нагласила заинтересованост УН ХАБИТАТ за укљученост Србије, и изразила подршку ангажовању Србије у међународним пројектима који ће допринети климатској одрживости у урбаним срединама.

На састанку је договорено да се накнадно размотре могућности и развијају конкретнији облици заједничке сарадње.