Сарадња Србије и Француске у заштити животне средине

Сарадња Србије и Француске у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Републике Француске у Републици Србији Жан Лујом Фалконијем.

Саговорници су разматрали могућности за развијање сарадње у области заштите животне средине, и констатовали да ова област пружа широке могућности заједничког повезивања и рада на унапређењу животне средине која не познаје границе.

Министар Горан Триван је у разговору нагласио да су пријатељски односи две земље и позитивна клима која је подстакнута захваљујући председницима Вучићу и Макрону, добар оквир за нове иницијативе и конкретизацију могућих облика сарадње у заштити животне средине. Он је указао да је развијена земља као што је Француска драгоцен партнер за размену знања, искустава и добрих еколошких пракси које су потребне Србији у процесу достизања европских еколошких стандарда, и нагласио да заштита животне средине уједно пружа широке могућности за инвестициона улагања и профитабилно пословање које уједно доприноси бољим и здравијим условима живота грађана. Наводећи предлоге и иницијативе Србије у регионалном повезивању на заштити животне средине, Триван је истакао да је то област заједничког повезивања, мира и сарадње.

Aмбасадор Фалкони изразио је задовољство због перспективе јачања сарадње Француске и Србије у области екологије, и истакао подршку Француске Србији на путу ка Европској унији. Амбасадор је нагласио да је економски развој  могућ и без угрожавања животне средине, указујући да је простор за инвестиције у екологији истовремено шанса за развој и напредак.

Саговорници су се договорили да у наредном периоду јачају билатерални односи две земље у заштити животне средине, у правцу будућих заједничких пројеката, размене научно-технолошких знања и других видова практичне сарадње.