Saradnja Srbije i Francuske u zaštiti životne sredine

Saradnja Srbije i Francuske u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Žan Lujom Falkonijem.

Sagovornici su razmatrali mogućnosti za razvijanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, i konstatovali da ova oblast pruža široke mogućnosti zajedničkog povezivanja i rada na unapređenju životne sredine koja ne poznaje granice.

Ministar Goran Trivan je u razgovoru naglasio da su prijateljski odnosi dve zemlje i pozitivna klima koja je podstaknuta zahvaljujući predsednicima Vučiću i Makronu, dobar okvir za nove inicijative i konkretizaciju mogućih oblika saradnje u zaštiti životne sredine. On je ukazao da je razvijena zemlja kao što je Francuska dragocen partner za razmenu znanja, iskustava i dobrih ekoloških praksi koje su potrebne Srbiji u procesu dostizanja evropskih ekoloških standarda, i naglasio da zaštita životne sredine ujedno pruža široke mogućnosti za investiciona ulaganja i profitabilno poslovanje koje ujedno doprinosi boljim i zdravijim uslovima života građana. Navodeći predloge i inicijative Srbije u regionalnom povezivanju na zaštiti životne sredine, Trivan je istakao da je to oblast zajedničkog povezivanja, mira i saradnje.

Ambasador Falkoni izrazio je zadovoljstvo zbog perspektive jačanja saradnje Francuske i Srbije u oblasti ekologije, i istakao podršku Francuske Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Ambasador je naglasio da je ekonomski razvoj  moguć i bez ugrožavanja životne sredine, ukazujući da je prostor za investicije u ekologiji istovremeno šansa za razvoj i napredak.

Sagovornici su se dogovorili da u narednom periodu jačaju bilateralni odnosi dve zemlje u zaštiti životne sredine, u pravcu budućih zajedničkih projekata, razmene naučno-tehnoloških znanja i drugih vidova praktične saradnje.