Регионални тренинг о спровођењу регулативе из области заштите животне средине и инспекцијским техникама

Регионални тренинг о спровођењу регулативе из области заштите животне средине и инспекцијским техникама

IMG_1028Регионални тренинг о спровођењу регулативе из области заштите животне средине и инспекцијским техникама (Enforcement and Inspection Techniques Regional Training) Темис мреже је организован у сарадњи са Секретаријатом Регионалног центра за животну средину (REC), IGAMAOT (Portugalese General Inspectorate for the Agriculture, Sea, Environment and Spatial Planning) и Агенцијом за Аустријску развојну сарадњу (ADC).

Темис мрежа (THEMIS NETWORK) је пројекат Регионалног центра за животну средину југоисточне Европе (REC) који финансира Аустријска агенција за развој, са циљем развоја закона у области заштите животне средине, њихових усаглашавања са ЕУ регулативом, као и њихове примене и спровођења. Регионална сарадња између органа и организација који спроводе регулативу у области заштите животне средине успостављена је између Републике Србије, Црне Горе, ФЈР Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније и Молдавије са циљем изградње административних капацитета у релевантним националним органима и побољшавања регионалног дијалога и сарадње у оквиру усаглашавања националних регулатива са регулативом ЕУ.

IMG_7386Циљ пута био је учешће на регионалном тренингу о инспекцијским техникама за контролу прекограничног кретања отпада и теренског надзора у сарадњи са португалским и шпанским инспекторатима за заштиту животне средине, са задатком учешћа на заједничким теренским инспекцијским контролама прекограничног кретања отпада, у складу са Базелском конвенцијом, Европском регулативом 1013/2006, Европском листом отпада и OECD Одлуком.

Током инспекцијске контроле полиција је заустављала возила теретног транспорта, и проверавала је путну и транспортну документацију. У случајевима када полиција утврди да се возилом превози нека врста отпада, о томе обавештава инспекторе животне средине који настављају са провером документације везане за транспорт отпада (нотификације, документа о кретању отпада, уговоре и сл.), са провером врсте транспортованог отпада и увидом у транспортовани отпад у приколици возила. У цео процес контроле поред инспектора за животну средину Португалије и Шпаније били су укључени и учесници Радних група, при чему су учесници добијали инструкције и објашњења о процедури предметне контроле, врсти потребне документације у зависности од карактера отпада, врстама илегалног транспорта отпада и примерима из праксе.

IMG_0977Инспекцијском прегледу поред земаља које су део овог пројекта присуствовали су и следећи надлежни органи: Инспектори за животну средину Генералног инспектората IGAMAOT – Португал, Републичка полиција - Guarda National Republicana, Португал, Републичка саобраћајна полиција - Guarda National Republicana Transito, Португал, Полиција Guardia Civil – Шпанија и Инспектори регионалног Министарства за животну средину регије Галиција - Xunta de Galicia Medioambiente - Шпанија.

Представници Републике Србије су успешно савладали Регионални тренинг о спровођењу регулативе из области заштите животне средине и инспекцијским техникама, који ће им допринети унапређењу борбе против криминала у области животне средине и у нашој земљи.