Regionalni trening o sprovođenju regulative iz oblasti zaštite životne sredine i inspekcijskim tehnikama

Regionalni trening o sprovođenju regulative iz oblasti zaštite životne sredine i inspekcijskim tehnikama

IMG_1028Regionalni trening o sprovođenju regulative iz oblasti zaštite životne sredine i inspekcijskim tehnikama (Enforcement and Inspection Techniques Regional Training) Temis mreže je organizovan u saradnji sa Sekretarijatom Regionalnog centra za životnu sredinu (REC), IGAMAOT (Portugalese General Inspectorate for the Agriculture, Sea, Environment and Spatial Planning) i Agencijom za Austrijsku razvojnu saradnju (ADC).

Temis mreža (THEMIS NETWORK) je projekat Regionalnog centra za životnu sredinu jugoistočne Evrope (REC) koji finansira Austrijska agencija za razvoj, sa ciljem razvoja zakona u oblasti zaštite životne sredine, njihovih usaglašavanja sa EU regulativom, kao i njihove primene i sprovođenja. Regionalna saradnja između organa i organizacija koji sprovode regulativu u oblasti zaštite životne sredine uspostavljena je između Republike Srbije, Crne Gore, FJR Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Moldavije sa ciljem izgradnje administrativnih kapaciteta u relevantnim nacionalnim organima i poboljšavanja regionalnog dijaloga i saradnje u okviru usaglašavanja nacionalnih regulativa sa regulativom EU.

IMG_7386Cilj puta bio je učešće na regionalnom treningu o inspekcijskim tehnikama za kontrolu prekograničnog kretanja otpada i terenskog nadzora u saradnji sa portugalskim i španskim inspektoratima za zaštitu životne sredine, sa zadatkom učešća na zajedničkim terenskim inspekcijskim kontrolama prekograničnog kretanja otpada, u skladu sa Bazelskom konvencijom, Evropskom regulativom 1013/2006, Evropskom listom otpada i OECD Odlukom.

Tokom inspekcijske kontrole policija je zaustavljala vozila teretnog transporta, i proveravala je putnu i transportnu dokumentaciju. U slučajevima kada policija utvrdi da se vozilom prevozi neka vrsta otpada, o tome obaveštava inspektore životne sredine koji nastavljaju sa proverom dokumentacije vezane za transport otpada (notifikacije, dokumenta o kretanju otpada, ugovore i sl.), sa proverom vrste transportovanog otpada i uvidom u transportovani otpad u prikolici vozila. U ceo proces kontrole pored inspektora za životnu sredinu Portugalije i Španije bili su uključeni i učesnici Radnih grupa, pri čemu su učesnici dobijali instrukcije i objašnjenja o proceduri predmetne kontrole, vrsti potrebne dokumentacije u zavisnosti od karaktera otpada, vrstama ilegalnog transporta otpada i primerima iz prakse.

IMG_0977Inspekcijskom pregledu pored zemalja koje su deo ovog projekta prisustvovali su i sledeći nadležni organi: Inspektori za životnu sredinu Generalnog inspektorata IGAMAOT – Portugal, Republička policija - Guarda National Republicana, Portugal, Republička saobraćajna policija - Guarda National Republicana Transito, Portugal, Policija Guardia Civil – Španija i Inspektori regionalnog Ministarstva za životnu sredinu regije Galicija - Xunta de Galicia Medioambiente - Španija.

Predstavnici Republike Srbije su uspešno savladali Regionalni trening o sprovođenju regulative iz oblasti zaštite životne sredine i inspekcijskim tehnikama, koji će im doprineti unapređenju borbe protiv kriminala u oblasti životne sredine i u našoj zemlji.