Реализација пројекта за решавање проблема отпадних вода у Нишу

Реализација пројекта за решавање проблема отпадних вода у Нишу

foto1Пројекат Студије изводљивости за постројење за прикупљање и пречишћавање отпадних вода, чија вредност износи 120.000 евра за крајњи циљ има да се граду Нишу обезбеде бесповратна средства из ЕУ ИПА фондова за 2017. годину, за постројење за прикупљање и пречишћавање отпадних вода. Овај пројекат, финансира се из средстава донаторске развојне помоћи Шведске агенције за развој, а спроводи га Међународна менаџмент група ИМГ.

Први корак у реализацији овог пројекта је израда студије изводљивости која би требало да буде готова до априла следеће године, а затим да се захваљујући донаторској помоћи Шведске агенције за развој уради и техничко пројектна документација по моделу који прописује Европска комисија.

“На овај начин граду Нишу ће се кроз програм претприступне развојне помоћи фондова ЕУ, ИПА 2017, обезбедити бесповратна средства за постројење у износу од 40.000.000 евра. Приоритет Министарства до 2020. године су градови и општине са преко 100.000 еквивалент становника“, рекла је том приликом државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

foto2Зоран Перишић, градоначелник Ниша је истакао да је најзначајније то што ће се на овај начин допринети бољем водоснабдевању, а град Ниш, захваљујући донаторима и Министарству, овај пројекат неће ништа коштати.

„Пречишћавање отпадних вода је финансијски и технички најзахтевнија компонента заштите животне средине. Очекује се да ће до 2041. Републици Србији бити неопходно 5 милијарди евра инвестиција у област управљања отпадним водама како би достигла планиране стандарде“, закључила је Божовић.