Realizacija projekta za rešavanje problema otpadnih voda u Nišu

Realizacija projekta za rešavanje problema otpadnih voda u Nišu

foto1Projekat Studije izvodljivosti za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, čija vrednost iznosi 120.000 evra za krajnji cilj ima da se gradu Nišu obezbede bespovratna sredstva iz EU IPA fondova za 2017. godinu, za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj projekat, finansira se iz sredstava donatorske razvojne pomoći Švedske agencije za razvoj, a sprovodi ga Međunarodna menadžment grupa IMG.

Prvi korak u realizaciji ovog projekta je izrada studije izvodljivosti koja bi trebalo da bude gotova do aprila sledeće godine, a zatim da se zahvaljujući donatorskoj pomoći Švedske agencije za razvoj uradi i tehničko projektna dokumentacija po modelu koji propisuje Evropska komisija.

“Na ovaj način gradu Nišu će se kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbediti bespovratna sredstva za postrojenje u iznosu od 40.000.000 evra. Prioritet Ministarstva do 2020. godine su gradovi i opštine sa preko 100.000 ekvivalent stanovnika“, rekla je tom prilikom državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

foto2Zoran Perišić, gradonačelnik Niša je istakao da je najznačajnije to što će se na ovaj način doprineti boljem vodosnabdevanju, a grad Niš, zahvaljujući donatorima i Ministarstvu, ovaj projekat neće ništa koštati.

„Prečišćavanje otpadnih voda je finansijski i tehnički najzahtevnija komponenta zaštite životne sredine. Očekuje se da će do 2041. Republici Srbiji biti neophodno 5 milijardi evra investicija u oblast upravljanja otpadnim vodama kako bi dostigla planirane standarde“, zaključila je Božović.