Развој сарадње Србије и Египта у области заштите животне средине

Развој сарадње Србије и Египта у области заштите животне средине

Министар  заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван састао се данас са амбасадором Арапске Републике Египта у Републици Србији Амром Алгувејлијем, и разговарао о даљим заједничким корацима у развијању и конкретизацији сарадње две земље у заштити животне средине.

Како је констатовано у разговору, ова област представља широку основу за заједничке пројекте, размену искустава, знања и идеја и могућности за обострани напредак, на темељу традиционално добрих и пријатељских односа Републике Србије и Арапске Републике Египат.

Министар Горан Триван је оценио је да су начињени кораци на развијању сарадње у заштити животне средине Србије и Египта нови почетак у континуитету дубоких и трајних односа две земље. Он је нагласио да су предложени оквири сарадње отворени за проширивање, и да ће повезивање две земље у области заштите животне средине бити успостављено не само између две државе, већ и између два народа, грађана Србије и Египта, и укључиће научну заједницу, универзитете, стручну јавност. Триван је рекао да је Србија веома заинтересована за сарадњу и инвестирање, посебно када је реч о одговору на климатске промене, еколошка решења и искуство у заштити природних добара и заштићених подручја, увођењу концепта паметних градова и другим питањима који се односе на боље окружење и здравији живот грађана.

Амбасадор је нагласио да је за Египат веома значајно да са Србијом развија сарадњу у свим областима, посебно када су у питању инфраструктурни пројекти и област заштите животне средине. Указао је да су заједничко учешће две земље у међународним форумима и организацијама и оснивање заједничких економских тела добар основ за даље развијање инвестиционих могућности и сарадње на решавању еколошких питања. Египат је заинтересован за искуства Србије као што је регионална иницијатива на пошумљавању у борби против климатских промена која може помоћи у мерама против дезертификације, истакао је Њ.Е. Алгувејли.

У наредном периоду следиће потписивање меморандума о разумевању Србије и Египта у области заштите животне средине, договорено је на састанку.