Razvoj saradnje Srbije i Egipta u oblasti zaštite životne sredine

Razvoj saradnje Srbije i Egipta u oblasti zaštite životne sredine

Ministar  zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan sastao se danas sa ambasadorom Arapske Republike Egipta u Republici Srbiji Amrom Alguvejlijem, i razgovarao o daljim zajedničkim koracima u razvijanju i konkretizaciji saradnje dve zemlje u zaštiti životne sredine.

Kako je konstatovano u razgovoru, ova oblast predstavlja široku osnovu za zajedničke projekte, razmenu iskustava, znanja i ideja i mogućnosti za obostrani napredak, na temelju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Ministar Goran Trivan je ocenio je da su načinjeni koraci na razvijanju saradnje u zaštiti životne sredine Srbije i Egipta novi početak u kontinuitetu dubokih i trajnih odnosa dve zemlje. On je naglasio da su predloženi okviri saradnje otvoreni za proširivanje, i da će povezivanje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine biti uspostavljeno ne samo između dve države, već i između dva naroda, građana Srbije i Egipta, i uključiće naučnu zajednicu, univerzitete, stručnu javnost. Trivan je rekao da je Srbija veoma zainteresovana za saradnju i investiranje, posebno kada je reč o odgovoru na klimatske promene, ekološka rešenja i iskustvo u zaštiti prirodnih dobara i zaštićenih područja, uvođenju koncepta pametnih gradova i drugim pitanjima koji se odnose na bolje okruženje i zdraviji život građana.

Ambasador je naglasio da je za Egipat veoma značajno da sa Srbijom razvija saradnju u svim oblastima, posebno kada su u pitanju infrastrukturni projekti i oblast zaštite životne sredine. Ukazao je da su zajedničko učešće dve zemlje u međunarodnim forumima i organizacijama i osnivanje zajedničkih ekonomskih tela dobar osnov za dalje razvijanje investicionih mogućnosti i saradnje na rešavanju ekoloških pitanja. Egipat je zainteresovan za iskustva Srbije kao što je regionalna inicijativa na pošumljavanju u borbi protiv klimatskih promena koja može pomoći u merama protiv dezertifikacije, istakao je Nj.E. Alguvejli.

U narednom periodu slediće potpisivanje memoranduma o razumevanju Srbije i Egipta u oblasti zaštite životne sredine, dogovoreno je na sastanku.