Радна посета делегације Министарства пољопривреде и заштите животне средине Регионалној канцеларији Програма УН за развој

Радна посета делегације Министарства пољопривреде и заштите животне средине Регионалној канцеларији Програма УН за развој

Stana BozovicДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић посетила је Регионалну канцеларију Програма УН за развој и тамо се упознала са активностима Програма УН за развој у области заштите животне средине и климатксих промена, на регионалном нивоу, као и могућностима подршке Србији и ресорним министарствима од стране Регионалне канцеларије УНДП за Европу и независне земље комонвелта у Истанбулу, укључујући и канцеларију УНДП у Србији.

Теме састанка биле се климатске промене, отпад и хемикалије, као и очување биодиверзитета. То су кључне области у којима већ постоји сарадња УНДП са Србијом у оквиру текућих и планираних пројеката или је та сарадња у иницијалној фази.

Разговарано је о Зеленом климатском фонду, о сарадњи у оквиру пројекта „безбедности хемикалија у производима који се стављају на тржиште – подршка спровођењу националног законодавства и међунардних обавеза“ и припремама за ратификацију и спровођење „Међународне конвенције о живи – Минамата конвенција“, као и могућностима подршке у домену очувања биодиверзитета – посебно када је у питању финансирање заштите биодиверзитета и одрживости заштићеих подручја. Том приликом представљен је тзв. „Biofin” програм УНДП-а – овај програм је успостављен 2012. године од стране УНДП уз подршку Владе Немачке и Швајцарске, као и ЕУ. Циљ програма је да помогне државама да дефинишу потешкоће, потребе и могућности финансирања одрживости екосистема и биодиверзитета.