Radna poseta delegacije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Regionalnoj kancelariji Programa UN za razvoj

Radna poseta delegacije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Regionalnoj kancelariji Programa UN za razvoj

Stana BozovicDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović posetila je Regionalnu kancelariju Programa UN za razvoj i tamo se upoznala sa aktivnostima Programa UN za razvoj u oblasti zaštite životne sredine i klimatksih promena, na regionalnom nivou, kao i mogućnostima podrške Srbiji i resornim ministarstvima od strane Regionalne kancelarije UNDP za Evropu i nezavisne zemlje komonvelta u Istanbulu, uključujući i kancelariju UNDP u Srbiji.

Teme sastanka bile se klimatske promene, otpad i hemikalije, kao i očuvanje biodiverziteta. To su ključne oblasti u kojima već postoji saradnja UNDP sa Srbijom u okviru tekućih i planiranih projekata ili je ta saradnja u inicijalnoj fazi.

Razgovarano je o Zelenom klimatskom fondu, o saradnji u okviru projekta „bezbednosti hemikalija u proizvodima koji se stavljaju na tržište – podrška sprovođenju nacionalnog zakonodavstva i međunardnih obaveza“ i pripremama za ratifikaciju i sprovođenje „Međunarodne konvencije o živi – Minamata konvencija“, kao i mogućnostima podrške u domenu očuvanja biodiverziteta – posebno kada je u pitanju finansiranje zaštite biodiverziteta i održivosti zaštićeih područja. Tom prilikom predstavljen je tzv. „Biofin” program UNDP-a – ovaj program je uspostavljen 2012. godine od strane UNDP uz podršku Vlade Nemačke i Švajcarske, kao i EU. Cilj programa je da pomogne državama da definišu poteškoće, potrebe i mogućnosti finansiranja održivosti ekosistema i biodiverziteta.