Пуштање у природу дугорепе сове и птица певачица

Пуштање у природу дугорепе сове и птица певачица

Представници Министарства заштите животне средине су 29.1.2020. године, у сарадњи са стручњацима из Покрајинског завода за заштиту природе, Зоолошким вртом Палић и чуварима заштићеног подручја Суботичка пешчара, пустили у природу дугорепу сову (Strix uralensis) која је пронађена повређена у Банатском селу Крајишнику у децембру 2019. године, а која била збринута од стране Покрајинског завода за заштиту природе у склопу Зоолошког врта Палић за потребе рехабилитације.

Све птице грабљивице, како дневне (орлови, соколови и сл), тако и ноћне грабљивице попут сова, заштићене су међународним уговорима попут Конвенције о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре (CITES Конвенција) и националним прописима Републике Србије. Дугорепа сова, такође позната и као уралска сова, налази се у категорији строго заштићених врста, становница је очуваних букових и буково-јелових шума у планинским пределима, и веома је ретка врста сове у Србији са свега око 100 гнездећих парова. Рехабилитација и пуштање назад у природу сваког примерка ове врсте је веома значајна за дивљу популацију дугорепе сове у Србији.

Овом приликом, на другој локацији у Суботичкој пешчари, пуштено је укупно 19 примерака строго заштићених врста птица певачица, и то 10 примерака врсте (Carduelis carduelis), 5 примерака (Carduelis spinus), 3 конопљарке (Carduelis cannabina) и један примерак врсте (Serinus serinus), који су боравили краће време у Зоолошком врту Палић након заплене надлежних надзорних органа због илегалног држања у заточеништву.