Puštanje u prirodu dugorepe sove i ptica pevačica

Puštanje u prirodu dugorepe sove i ptica pevačica

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine su 29.1.2020. godine, u saradnji sa stručnjacima iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Zoološkim vrtom Palić i čuvarima zaštićenog područja Subotička peščara, pustili u prirodu dugorepu sovu (Strix uralensis) koja je pronađena povređena u Banatskom selu Krajišniku u decembru 2019. godine, a koja bila zbrinuta od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u sklopu Zoološkog vrta Palić za potrebe rehabilitacije.

Sve ptice grabljivice, kako dnevne (orlovi, sokolovi i sl), tako i noćne grabljivice poput sova, zaštićene su međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES Konvencija) i nacionalnim propisima Republike Srbije. Dugorepa sova, takođe poznata i kao uralska sova, nalazi se u kategoriji strogo zaštićenih vrsta, stanovnica je očuvanih bukovih i bukovo-jelovih šuma u planinskim predelima, i veoma je retka vrsta sove u Srbiji sa svega oko 100 gnezdećih parova. Rehabilitacija i puštanje nazad u prirodu svakog primerka ove vrste je veoma značajna za divlju populaciju dugorepe sove u Srbiji.

Ovom prilikom, na drugoj lokaciji u Subotičkoj peščari, pušteno je ukupno 19 primeraka strogo zaštićenih vrsta ptica pevačica, i to 10 primeraka vrste (Carduelis carduelis), 5 primeraka (Carduelis spinus), 3 konopljarke (Carduelis cannabina) i jedan primerak vrste (Serinus serinus), koji su boravili kraće vreme u Zoološkom vrtu Palić nakon zaplene nadležnih nadzornih organa zbog ilegalnog držanja u zatočeništvu.