Први састанак Националног одбора за инвестиције

Први састанак Националног одбора за инвестиције

20141017_095644Први састанак Националног одбора за инвестиције Владе Републике Србије  одржан је данас у Београду са циљем да допринесе бољем коришћењу међународне развојне помоћи Србији за реализацију инфраструктурних пројеката.

Састанку Националног одбора за инвестиције је присуствовао и директор Генералног директората Европске комисије за проширење, задужен за Србију, Жан Ерик Паке, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и представници релевантних министарстава, Европске комисије и међународних финансијских институција. У име Министарства пољопривреде и заштите животне средине обратила се државни секретар мр Стана Божовић.

„С обзиром да је Србија у области животне средине и климатских промена започела Скрининг процес, преговарачка Група за поглавље 27 је у септембру присуствовала експланаторном скринингу, а тренутно су у току интензивне припреме за билатерални скрининг у новембру, па смо врло свесни и фокусирани на захтеве, изазове и обавезе које носи процес европских интеграција у поглављу 27“, рекла је државни секретар.

20141017_095908Том приликом Божовић је истакла чињеницу  да су Србији потребна значајна  инфраструктурна улагања, највише у области управљања отпадом и водама, где се инвестициони трошкови процењују на преко 5 милијарди еура само у ова два подсектора. ЕУ је до сада подржавала животну средину, и посебно  инфраструктуру као један од приоритета, али је спровођење инфраструктурних пројеката било отежано из више разлога.

Координација ресорних министарстава надлежних за пројекте у области животне средине је једно од питања које ће бити решено у наредном периоду.

„У току је припрема Уговора да се за све проблематичне инфраструктурне пројекте, који ће бити потписани између ресорног Министарства, Министарства финансија и крајњег корисника, у коме ће бити дефинисани обавезе, рокови, финансијска средства и последице неиспуњавања истих. “, рекла је Божовић.

Она је нагласила да ће Министарство  иницирати да се ови пројекти прогласе за приоритетне пројекте, од националног значаја, што би код надлежних институција одговорних за издавање дозвола и мишљења на документацију обезбедило да се поштују рокови за издавање дозвола и мишљења на документацију, ослобађање плаћања такси, како би спречила кашњења у спровођењу пројеката, убрзали и олакшали процедуре у законски датим оквирима.

На Националном одбору је било речи и о бољој сарадњи са локалним самоуправама, њиховом  бољем укључивању, решавању проблема, као и подршци у спровођењу пројеката, пошто су они крајњи корисници.

Оснивањем Националног одбора за инвестиције, Влада Србије успоставила је јединствену тачку у оквиру владе, за планирање, припрему и имплементацију националних инфраструктурних инвестиција. Национални одбор за инвестиције биће форум за дискусију и формулисање финансијских планова за сваки корак у вези са припремом инфраструктурних пројеката, који могу бити представљени потенцијалним инвеститорима и донаторима. Национални одбор састајаће се неколико пута годишње.