Prvi sastanak Nacionalnog odbora za investicije

Prvi sastanak Nacionalnog odbora za investicije

20141017_095644Prvi sastanak Nacionalnog odbora za investicije Vlade Republike Srbije  održan je danas u Beogradu sa ciljem da doprinese boljem korišćenju međunarodne razvojne pomoći Srbiji za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Sastanku Nacionalnog odbora za investicije je prisustvovao i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, zadužen za Srbiju, Žan Erik Pake, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i predstavnici relevantnih ministarstava, Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija. U ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obratila se državni sekretar mr Stana Božović.

„S obzirom da je Srbija u oblasti životne sredine i klimatskih promena započela Skrining proces, pregovaračka Grupa za poglavlje 27 je u septembru prisustvovala eksplanatornom skriningu, a trenutno su u toku intenzivne pripreme za bilateralni skrining u novembru, pa smo vrlo svesni i fokusirani na zahteve, izazove i obaveze koje nosi proces evropskih integracija u poglavlju 27“, rekla je državni sekretar.

20141017_095908Tom prilikom Božović je istakla činjenicu  da su Srbiji potrebna značajna  infrastrukturna ulaganja, najviše u oblasti upravljanja otpadom i vodama, gde se investicioni troškovi procenjuju na preko 5 milijardi eura samo u ova dva podsektora. EU je do sada podržavala životnu sredinu, i posebno  infrastrukturu kao jedan od prioriteta, ali je sprovođenje infrastrukturnih projekata bilo otežano iz više razloga.

Koordinacija resornih ministarstava nadležnih za projekte u oblasti životne sredine je jedno od pitanja koje će biti rešeno u narednom periodu.

„U toku je priprema Ugovora da se za sve problematične infrastrukturne projekte, koji će biti potpisani između resornog Ministarstva, Ministarstva finansija i krajnjeg korisnika, u kome će biti definisani obaveze, rokovi, finansijska sredstva i posledice neispunjavanja istih. “, rekla je Božović.

Ona je naglasila da će Ministarstvo  inicirati da se ovi projekti proglase za prioritetne projekte, od nacionalnog značaja, što bi kod nadležnih institucija odgovornih za izdavanje dozvola i mišljenja na dokumentaciju obezbedilo da se poštuju rokovi za izdavanje dozvola i mišljenja na dokumentaciju, oslobađanje plaćanja taksi, kako bi sprečila kašnjenja u sprovođenju projekata, ubrzali i olakšali procedure u zakonski datim okvirima.

Na Nacionalnom odboru je bilo reči i o boljoj saradnji sa lokalnim samoupravama, njihovom  boljem uključivanju, rešavanju problema, kao i podršci u sprovođenju projekata, pošto su oni krajnji korisnici.

Osnivanjem Nacionalnog odbora za investicije, Vlada Srbije uspostavila je jedinstvenu tačku u okviru vlade, za planiranje, pripremu i implementaciju nacionalnih infrastrukturnih investicija. Nacionalni odbor za investicije biće forum za diskusiju i formulisanje finansijskih planova za svaki korak u vezi sa pripremom infrastrukturnih projekata, koji mogu biti predstavljeni potencijalnim investitorima i donatorima. Nacionalni odbor sastajaće se nekoliko puta godišnje.