Превентивна заштита од пожара

Превентивна заштита од пожара

IMG_2159Други радни састанак Стручно-опративног тима Републичког штаба за ванредне ситуације одржан је у Националном парку „Фрушкa гораˮ са циљем сагледавања и унапређења стања, предузимања превентивних и оперативних мера, ради заштите од пожара на територији Републике Србије.

Представници Јавног предузећа „Национални парк Фрушка Гораˮ су презентовали своју техничку и кадровску опремљеност, а обиласком заштићеног подручја присутни су имали прилику да виде противпожарне пруге и шумске влаке који су битни елемент при гашењу пожара. Остали представници стручно-оперативног тима су поднели извештај о техничкој и стручној опремљености у заштићеним подручјима којима они управљају, а сагледане су и могућности за унапређење сарадње и поступања приликом гашења шумских пожара у заштићеним подручјима, као и помоћ у санирању последица елементарних непогода. Наглашена је потреба едуковања људи јер је установљено, да је у 90% ситуација узрочник пожара људски фактор. Презентовани су и планови превентивног деловања заштите од пожара пред предстојеће празнике и летњу сезону.

IMG_2155„Формирањем овог тима препозната је потреба целокупног друштва да се превентивно делује, како би биле спречене катастрофе већих размера и како би се на време реаговало у случају пожара. Боља координација стручно-оперативних тимова, као и организација самих управљача на терену, биће од велике помоћи Сектору за ванредне ситуације, односно Ватрогасно спасилачким јединицама уколико дође до пожара, а извештаји, који су достављени од стране чланова тима Сектору, садрже све неопходне информације о расположивој техници и људству којима располажу управљачи заштићених подручја, а на које они могу да рачунају у случају интервенција, као и списак секача који у тренутку пожара имају важну улогу“, рекао је помоћник министара пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан.

Ова тема је од виталног значаја за друштво, неопходно је што више радити на унапређењу система превентивне заштите од пожара како би друштво имало што мање последица од настајања истих.