Preventivna zaštita od požara

Preventivna zaštita od požara

IMG_2159Drugi radni sastanak Stručno-oprativnog tima Republičkog štaba za vanredne situacije održan je u Nacionalnom parku „Fruška goraˮ sa ciljem sagledavanja i unapređenja stanja, preduzimanja preventivnih i operativnih mera, radi zaštite od požara na teritoriji Republike Srbije.

Predstavnici Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška Goraˮ su prezentovali svoju tehničku i kadrovsku opremljenost, a obilaskom zaštićenog područja prisutni su imali priliku da vide protivpožarne pruge i šumske vlake koji su bitni element pri gašenju požara. Ostali predstavnici stručno-operativnog tima su podneli izveštaj o tehničkoj i stručnoj opremljenosti u zaštićenim područjima kojima oni upravljaju, a sagledane su i mogućnosti za unapređenje saradnje i postupanja prilikom gašenja šumskih požara u zaštićenim područjima, kao i pomoć u saniranju posledica elementarnih nepogoda. Naglašena je potreba edukovanja ljudi jer je ustanovljeno, da je u 90% situacija uzročnik požara ljudski faktor. Prezentovani su i planovi preventivnog delovanja zaštite od požara pred predstojeće praznike i letnju sezonu.

IMG_2155„Formiranjem ovog tima prepoznata je potreba celokupnog društva da se preventivno deluje, kako bi bile sprečene katastrofe većih razmera i kako bi se na vreme reagovalo u slučaju požara. Bolja koordinacija stručno-operativnih timova, kao i organizacija samih upravljača na terenu, biće od velike pomoći Sektoru za vanredne situacije, odnosno Vatrogasno spasilačkim jedinicama ukoliko dođe do požara, a izveštaji, koji su dostavljeni od strane članova tima Sektoru, sadrže sve neophodne informacije o raspoloživoj tehnici i ljudstvu kojima raspolažu upravljači zaštićenih područja, a na koje oni mogu da računaju u slučaju intervencija, kao i spisak sekača koji u trenutku požara imaju važnu ulogu“, rekao je pomoćnik ministara poljoprivrede i zaštite životne sredine Slobodan Erdeljan.

Ova tema je od vitalnog značaja za društvo, neophodno je što više raditi na unapređenju sistema preventivne zaštite od požara kako bi društvo imalo što manje posledica od nastajanja istih.