Прeдстaвљени рeзултaти кoнфeрeнциje o клими COP 21

Прeдстaвљени рeзултaти кoнфeрeнциje o клими COP 21

slika„Конференција УН о промени климе у Паризу представљала је велики испит не само за област климатских промена, већ и међународних односа, а верујем и велики изазов за француску дипломатију. С обзиром да је Споразум у Паризу постигнут, да га је усвојило 195 држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе, евидентно је да су ови испити успешно положени. Истовремено, желела бих да искажем поштовање Влади Француске, чије су активности, последњих годину дана, представљале важан фактор за постизање овог Споразума“, рекла је министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић на Конференцији поводом представљања резултата COP21 у амбасади Француске.

Министар је истакла да усвајање Споразума из Париза представља прекретницу у креирању будућности наше планете и изражену спремност на ограничење раста глобалне средње температуре значајно испод 20С, са тенденцијом ограничења на 1,50С и подсетила да је Република Србија ову потребу препознала и у јуну доставила своје циљеве смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, чиме је међу првих 10 држава у свету и прва у региону показала политичку спремност да доприноси глобалним циљевима борбе против климатских промена, али и успеху Конференције у Паризу.

„Смањење емисија за 9,8%  до 2030. годину у односу на емисије 1990. године, а који је национално утврђени циљ смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, усвајањем Споразума из Париза постаје обавеза Србије према међународној заједници. Ово пре свега, јер се Споразум базира на националним циљевима које су саме државе доставиле у претходних годину дана. Спремни смо за ову обавезу и учинићемо све потребно да је и испунимо“, истакла је министар.

Богосављевић Бошковић је најавила да је у плану израда Стратегије борбе против климатских промена, са акционим планом, која ће  почети у првој половини следеће године и трајати две године у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији и истакла да ће Стратегија бити званични документ Србије до краја 2019. године, што ће Србији обезбедити испуњење и обавеза из Споразума, која се тиче достављања ревизије циљева смањења емисија до 2020. године.

Амбасадор Француске Кристин Моро је истакла важност одржане Конференције о климатским променама и нагласила „ По први пут донет је правно обавезујући акт, али да нас чека дуг пут у спровођења и имплементације свега што је договорено“.