Позив за конкурс за Награду Савета Европе за предео, за 2020 -2021. годину

Позив за конкурс за Награду Савета Европе за предео, за 2020 -2021. годину

Секретеријат Савета Европе и извршна секретарка задужена за Европску Конвенцију о пределу, Maguelonne Dejeant Pons, преко Сталне Мисије Републике Србије при Савету Европе у Стразбуру, обавестила нас је да је отворена процедура за конкурс за који Савет Европе додељује награду за предео, за период 2020 – 2021. године. Ова награда је установљена са циљем промовисања значаја важности предела и њиховог очувања и  додељује се сваке друге године.

Награда се додељује локалним и регионалним властима, невладиним организацијама, као признање за заслуге у примени политике или мера одрживог развоја, управљања и/или планирања предела.

Европску конвенцију о пределу до сада је ратификовало 40 држава. Конвенција има за циљ да промовише заштиту, управљање и планирање европских предела и подстиче сарадњу на том пољу.

Србија је ратификовала Конвенцију 2011. године, на тај начин се придружила групи земаља које су показале бригу о одрживом развоју и препознале предео као битан фактор успостављања равнотеже између природног и културног наслеђа.

Правила пријављивања:

Кандидати могу бити органи локалних или регионалних власти који су доказали ефективно спровођење Конвенције и тиме могу да послуже као пример другим територијалним ентитетима у Европи. Такође, кандидати могу бити НВО и прекогранични ентитети, под условом да заједнички управљају пределом о коме је реч.

Земља потписница може да поднесе једну кандидатуру Генералном секретаријату Савета Европе. Дата кандидатура може бити резултат конкурса који је одржала свака земља потписница, у складу са критеријума за доделу награде.

Пријавни формулар, попуњен на једном од званичних језика Савета Европе (француском или енглеском), треба да садржи:

         представљање кандидата  (највише три странице);

      опис реализованог пројекта за заштиту, управљање и/или планирање неког предела, који је одржив, па зато може служити као пример добре праксе. Треба навести и одговарајућу одредбу Конвенције.

Опис треба да буде у форми писаног документа (око 20 страница), уз дигиталну копију у ПДФ формату и додатним материјалом на ЦД-у, ДВД-ју или УСБ-у:

- фотографије (највише 10): JPEG 350 dpi високе резолуције

- постери (највише 2): PDF формат високе резолуције или JPEG 350 dpi високе резолуције

- видео (до 15 мин.): MPEG 2 формат - препоручује се представљање видео записа (чак и аматерског квалитета)

Достављени материјали морају бити ослобођени ауторских права – бесплатни за употребу од стране Савета Европе када се користе у сврхе промовисања награде или било које друге публикације или активности која се тиче Конвенције. Савет Европе се обавезује да наведе имена аутора.

Национална комисија за имплементацију Европске конвенције о пределу одлучиће о поступку и начину класификације пријава.

Пријаве слати Одељењу за међународну сарадњу на: medjunarodna@ekologija.gov.rs. Рок за пријаву је 31. децембар 2020. године.

Крајњи рок за достављање образаца са описом кандидатура Генералном секретаријату Савета Европе је 30. јануар 2021.

Значај награде је мотив и сатисфакција грађанима Републике Србије, којима у свеобухватном контексту Конвенције припада доминантно место: право на квалитетан предео, адекватну животну средину и одрживи опстанак садашњих и будућих генерација.

KONKURS SE 2020-2021

За више детаља, посетите вебсајт о Награди СЕ за предео:

www.coe.int/EuropeanLandscapeConvention

www.coe.int/en/web/landscape/landscape-award-alliance