Poziv za konkurs za Nagradu Saveta Evrope za predeo, za 2020 -2021. godinu

Poziv za konkurs za Nagradu Saveta Evrope za predeo, za 2020 -2021. godinu

Sekreterijat Saveta Evrope i izvršna sekretarka zadužena za Evropsku Konvenciju o predelu, Maguelonne Dejeant Pons, preko Stalne Misije Republike Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu, obavestila nas je da je otvorena procedura za konkurs za koji Savet Evrope dodeljuje nagradu za predeo, za period 2020 – 2021. godine. Ova nagrada je ustanovljena sa ciljem promovisanja značaja važnosti predela i njihovog očuvanja i  dodeljuje se svake druge godine.

Nagrada se dodeljuje lokalnim i regionalnim vlastima, nevladinim organizacijama, kao priznanje za zasluge u primeni politike ili mera održivog razvoja, upravljanja i/ili planiranja predela.

Evropsku konvenciju o predelu do sada je ratifikovalo 40 država. Konvencija ima za cilj da promoviše zaštitu, upravljanje i planiranje evropskih predela i podstiče saradnju na tom polju.

Srbija je ratifikovala Konvenciju 2011. godine, na taj način se pridružila grupi zemalja koje su pokazale brigu o održivom razvoju i prepoznale predeo kao bitan faktor uspostavljanja ravnoteže između prirodnog i kulturnog nasleđa.

Pravila prijavljivanja:

Kandidati mogu biti organi lokalnih ili regionalnih vlasti koji su dokazali efektivno sprovođenje Konvencije i time mogu da posluže kao primer drugim teritorijalnim entitetima u Evropi. Takođe, kandidati mogu biti NVO i prekogranični entiteti, pod uslovom da zajednički upravljaju predelom o kome je reč.

Zemlja potpisnica može da podnese jednu kandidaturu Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope. Data kandidatura može biti rezultat konkursa koji je održala svaka zemlja potpisnica, u skladu sa kriterijuma za dodelu nagrade.

Prijavni formular, popunjen na jednom od zvaničnih jezika Saveta Evrope (francuskom ili engleskom), treba da sadrži:

         predstavljanje kandidata  (najviše tri stranice);

      opis realizovanog projekta za zaštitu, upravljanje i/ili planiranje nekog predela, koji je održiv, pa zato može služiti kao primer dobre prakse. Treba navesti i odgovarajuću odredbu Konvencije.

Opis treba da bude u formi pisanog dokumenta (oko 20 stranica), uz digitalnu kopiju u PDF formatu i dodatnim materijalom na CD-u, DVD-ju ili USB-u:

- fotografije (najviše 10): JPEG 350 dpi visoke rezolucije

- posteri (najviše 2): PDF format visoke rezolucije ili JPEG 350 dpi visoke rezolucije

- video (do 15 min.): MPEG 2 format - preporučuje se predstavljanje video zapisa (čak i amaterskog kvaliteta)

Dostavljeni materijali moraju biti oslobođeni autorskih prava – besplatni za upotrebu od strane Saveta Evrope kada se koriste u svrhe promovisanja nagrade ili bilo koje druge publikacije ili aktivnosti koja se tiče Konvencije. Savet Evrope se obavezuje da navede imena autora.

Nacionalna komisija za implementaciju Evropske konvencije o predelu odlučiće o postupku i načinu klasifikacije prijava.

Prijave slati Odeljenju za međunarodnu saradnju na: medjunarodna@ekologija.gov.rs. Rok za prijavu je 31. decembar 2020. godine.

Krajnji rok za dostavljanje obrazaca sa opisom kandidatura Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope je 30. januar 2021.

Značaj nagrade je motiv i satisfakcija građanima Republike Srbije, kojima u sveobuhvatnom kontekstu Konvencije pripada dominantno mesto: pravo na kvalitetan predeo, adekvatnu životnu sredinu i održivi opstanak sadašnjih i budućih generacija.

KONKURS SE 2020-2021

Za više detalja, posetite vebsajt o Nagradi SE za predeo:

www.coe.int/EuropeanLandscapeConvention

www.coe.int/en/web/landscape/landscape-award-alliance