Потписани уговори за пошумљавање са пет локалних самоправа

Потписани уговори за пошумљавање са пет локалних самоправа

Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас уговоре са представницима локалних самоуправа којима ће, на основу одржаног Конкурса Министарства, бити додељена средства Зеленог фонда Републике Србије за пошумљавање у 2019. години. Буџетом за 2019. годину, Министарство је определило 41 милион динара за пошумљавање. На Конкурс су пристигле 23 пријаве, од којих је пет локалних самоуправа испунило све услове Конкурса.

Наведена средства за пошумљавање, у износу од 18.062.202,25 динара, додељују се Општини Бела Паланка, Граду Панчеву, Граду Кикинди, Општини Врњачка Бања и Граду Шапцу за набавку садница и извођење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, на земљишту у јавној својини на територији јединица локалне самоуправе.

Министар Триван, овом приликом истакао је да Министарство заштите животне средине спроводи једну од кључних политика Владе Србије, а то је стварање услова за бољи живот наших грађана. „У погледу на климатске промене које се дешавају последњих неколико година на Планети, дубоко смо на становишту да је пошумљавање једна од најважнијих метода ублажавања последица климатских промена, које су увелико на делу.  Без обзира на узроке, оне се дешавају и морамо имати на уму да ће Србија бити, и јесте, једно од подручја које је најпогођеније последицама климатских промена, и то је разлог више, да активност пошумљавања заиста интензивирамо“, рекао је.

„Будући да нам је од предвиђених средстава остало око 20 милиона динара поновићемо Конкурс за јесење пошумљавање, садњу дрвећа и свега осталог за шта су средства опредељена, за који верујем да ће већ првог јула ове године бити расписан“, нагласио је Триван позивајући све локалне самоуправе да добро проуче услове Конкурса и да се јаве Министарству, како би добили упутства и проверу да ли су урадили све како треба према траженим условима, пре него што поднесу пријаве.

Триван је додао да је веома поносан, иако су ово пионирски кораци кад је у питању Србија, јер се од прошле и од ове године у многим општинама по први пут оргнизовано пошумљава у последњих 10 година и Министарство заштите животне средине ће урадити све да се овај тренд настави. „Планетарно гледано нема важнијег посла у Србији од пошумљавања - шуме пречишћавају загађену атмосферу, производе кисеоник и апсорбују угљен-диоксид, спречавају исушивања и ерозије земљишта изложеног претераним сушама и бујичним падавинама. Пошумљавање, истовремено, доприноси очувању разноврсности живог света, које спада у неопходне услове човековог опстанка.“, закључио је министар.