Potpisani ugovori za pošumljavanje sa pet lokalnih samoprava

Potpisani ugovori za pošumljavanje sa pet lokalnih samoprava

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava kojima će, na osnovu održanog Konkursa Ministarstva, biti dodeljena sredstva Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini. Budžetom za 2019. godinu, Ministarstvo je opredelilo 41 milion dinara za pošumljavanje. Na Konkurs su pristigle 23 prijave, od kojih je pet lokalnih samouprava ispunilo sve uslove Konkursa.

Navedena sredstva za pošumljavanje, u iznosu od 18.062.202,25 dinara, dodeljuju se Opštini Bela Palanka, Gradu Pančevu, Gradu Kikindi, Opštini Vrnjačka Banja i Gradu Šapcu za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu u javnoj svojini na teritoriji jedinica lokalne samouprave.

Ministar Trivan, ovom prilikom istakao je da Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi jednu od ključnih politika Vlade Srbije, a to je stvaranje uslova za bolji život naših građana. „U pogledu na klimatske promene koje se dešavaju poslednjih nekoliko godina na Planeti, duboko smo na stanovištu da je pošumljavanje jedna od najvažnijih metoda ublažavanja posledica klimatskih promena, koje su uveliko na delu.  Bez obzira na uzroke, one se dešavaju i moramo imati na umu da će Srbija biti, i jeste, jedno od područja koje je najpogođenije posledicama klimatskih promena, i to je razlog više, da aktivnost pošumljavanja zaista intenziviramo“, rekao je.

„Budući da nam je od predviđenih sredstava ostalo oko 20 miliona dinara ponovićemo Konkurs za jesenje pošumljavanje, sadnju drveća i svega ostalog za šta su sredstva opredeljena, za koji verujem da će već prvog jula ove godine biti raspisan“, naglasio je Trivan pozivajući sve lokalne samouprave da dobro prouče uslove Konkursa i da se jave Ministarstvu, kako bi dobili uputstva i proveru da li su uradili sve kako treba prema traženim uslovima, pre nego što podnesu prijave.

Trivan je dodao da je veoma ponosan, iako su ovo pionirski koraci kad je u pitanju Srbija, jer se od prošle i od ove godine u mnogim opštinama po prvi put orgnizovano pošumljava u poslednjih 10 godina i Ministarstvo zaštite životne sredine će uraditi sve da se ovaj trend nastavi. „Planetarno gledano nema važnijeg posla u Srbiji od pošumljavanja - šume prečišćavaju zagađenu atmosferu, proizvode kiseonik i apsorbuju ugljen-dioksid, sprečavaju isušivanja i erozije zemljišta izloženog preteranim sušama i bujičnim padavinama. Pošumljavanje, istovremeno, doprinosi očuvanju raznovrsnosti živog sveta, koje spada u neophodne uslove čovekovog opstanka.“, zaključio je ministar.