Потписан споразум о сарадњи Националних паркова Србије и Италије

Потписан споразум о сарадњи Националних паркова Србије и Италије

Првог дана званичне посете министра животне средине, копна и мора Републике Италије Серђа Косте, коме је домаћин министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван, потписан је споразум о сарадњи између  Националних паркова „Ђердап“ и „Сила“. Потписивању споразума о сарадњи националних паркова Србије и Италије присуствовали су министри Триван и Коста, који су данас обишли и Национални парк „Фрушка гора“.

Споразум су потписали директор НП „Ђердап“ Лазар Митровић и председник НП „Сила“ Франческо Курћио. Споразум о сарадњи националних паркова Србије и Италије, усмерен је на допринос и развој добрих  односа и сарадње преко иницијатива које имају за циљ да се унапреди и валоризује животна средина, амбијентално, културно, историјско, природно, енеогастрономско и туристичко наслеђе оба Парка. Споразум предвиђа размену информација, знања и добре праксе у управљању Парковима, сарадњу у  активностима митигације и прилагођавања на климатске промене,  у сфери одрживе мобилности,  на плану смањења употребе пластике као и у другим областима у обостраном интересу заштите и развоја Националних паркова.

Приликом обиласка Н.П. „Фрушка Гора“ и природњачке поставке у Информативном центру,   делегација Италије је  упозната са заштитом и очувањем биогеографских обележја тог подручја , екосистема и разноврсности  биљних и животињских врста који овај Национални парк  чине својеврсним музејом природе а који представља значајан део геолошке научно-историјске и културне баштине Европе и света.

Делегација Италије је са домаћинима обишла и Сремске Карловце, Патријаршијски двор и Ризницу која баштини духовно, културно и историјско наслеђе наше земље.

Сутра, другог дана  посете , Министри Србије и Италије Горан Триван и Серђо Коста одржаће  билатералне разговоре о унапређењу сарадње у области заштите животне средине. Том приликом министри ће потписати Меморандум о разумевању и сарадњи у области климатских промена, рањивости, процени ризика, прилагођавања на измењене климатске услове и ублажавање негативних ефеката климатских промена, и обратити се медијима.