Potpisan sporazum o saradnji Nacionalnih parkova Srbije i Italije

Potpisan sporazum o saradnji Nacionalnih parkova Srbije i Italije

Prvog dana zvanične posete ministra životne sredine, kopna i mora Republike Italije Serđa Koste, kome je domaćin ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan, potpisan je sporazum o saradnji između  Nacionalnih parkova „Đerdap“ i „Sila“. Potpisivanju sporazuma o saradnji nacionalnih parkova Srbije i Italije prisustvovali su ministri Trivan i Kosta, koji su danas obišli i Nacionalni park „Fruška gora“.

Sporazum su potpisali direktor NP „Đerdap“ Lazar Mitrović i predsednik NP „Sila“ Frančesko Kurćio. Sporazum o saradnji nacionalnih parkova Srbije i Italije, usmeren je na doprinos i razvoj dobrih  odnosa i saradnje preko inicijativa koje imaju za cilj da se unapredi i valorizuje životna sredina, ambijentalno, kulturno, istorijsko, prirodno, eneogastronomsko i turističko nasleđe oba Parka. Sporazum predviđa razmenu informacija, znanja i dobre prakse u upravljanju Parkovima, saradnju u  aktivnostima mitigacije i prilagođavanja na klimatske promene,  u sferi održive mobilnosti,  na planu smanjenja upotrebe plastike kao i u drugim oblastima u obostranom interesu zaštite i razvoja Nacionalnih parkova.

Prilikom obilaska N.P. „Fruška Gora“ i prirodnjačke postavke u Informativnom centru,   delegacija Italije je  upoznata sa zaštitom i očuvanjem biogeografskih obeležja tog područja , ekosistema i raznovrsnosti  biljnih i životinjskih vrsta koji ovaj Nacionalni park  čine svojevrsnim muzejom prirode a koji predstavlja značajan deo geološke naučno-istorijske i kulturne baštine Evrope i sveta.

Delegacija Italije je sa domaćinima obišla i Sremske Karlovce, Patrijaršijski dvor i Riznicu koja baštini duhovno, kulturno i istorijsko nasleđe naše zemlje.

Sutra, drugog dana  posete , Ministri Srbije i Italije Goran Trivan i Serđo Kosta održaće  bilateralne razgovore o unapređenju saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Tom prilikom ministri će potpisati Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena, i obratiti se medijima.