Потписан Протокол о сарадњи Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде са италијанском компанијом „Новамонт“

Потписан Протокол о сарадњи Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде са италијанском компанијом „Новамонт“

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван и извршна директорка италијанске компаније „NOVAMONT S.P.A“ Катја Бастиоли потписали су данас у Београду Протокол о сарадњи између Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и те компаније. Потписивању Протокола и билатералном састанку представника два министарства са представницима „Novamonta“ присуствовли су државни секретар  Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић и амбасадор Републике Италије у Србији Карло Ло Кашо.

Овим документом  обезбедиће се институционална подршка за имплементацију иновативних пројеката и технологија у области агроиндустрије и заштите  животне средине.

Министар Триван је казао да је овај  Протокол о сарадњи, потписан са једном од водећих компанија у свету која се бави не само иновативним технологијама већ и њиховом практичном применом, у готово свим областима друштва, а посебно у пољопривреди која је и код нас и у свету највећи загађивач животне средине.  Протоколом који је потписан на основу одлуке наше Владе, обезбедиће се, објаснио  је министар, да се иновације и коришћење биоматеријала какве је Италија применила у агроиндустријском развоју и заштити животне средине, и у којима је остварила озбиљне резултате, могу у наредних годину дана путем моделовања, применити и у Србији.

„Oво je прилика да заједно уђемо у нови процес који је инвентиван, научно и у пракси утемељен, и још једном потврдимо добру сарадњу Србије и Италије у свим областима као и у области заштите животне средине, која је добила на интензитету након посете министра копна и мора Серђа Косте нашој земљи“, рекао је Триван. Министар је закључио да ћемо, практичном применом научних знања и  најбољих технологија и коршћењем најбоља искустава земаља са највишим еколошким стандардима, прескочити наше заостајање у овој области и остварити нашу визију еколошки чисте Србије.