Potpisan Protokol o saradnji Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa italijanskom kompanijom „Novamont“

Potpisan Protokol o saradnji Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa italijanskom kompanijom „Novamont“

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i izvršna direktorka italijanske kompanije „NOVAMONT S.P.A“ Katja Bastioli potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i te kompanije. Potpisivanju Protokola i bilateralnom sastanku predstavnika dva ministarstva sa predstavnicima „Novamonta“ prisustvovli su državni sekretar  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović i ambasador Republike Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

Ovim dokumentom  obezbediće se institucionalna podrška za implementaciju inovativnih projekata i tehnologija u oblasti agroindustrije i zaštite  životne sredine.

Ministar Trivan je kazao da je ovaj  Protokol o saradnji, potpisan sa jednom od vodećih kompanija u svetu koja se bavi ne samo inovativnim tehnologijama već i njihovom praktičnom primenom, u gotovo svim oblastima društva, a posebno u poljoprivredi koja je i kod nas i u svetu najveći zagađivač životne sredine.  Protokolom koji je potpisan na osnovu odluke naše Vlade, obezbediće se, objasnio  je ministar, da se inovacije i korišćenje biomaterijala kakve je Italija primenila u agroindustrijskom razvoju i zaštiti životne sredine, i u kojima je ostvarila ozbiljne rezultate, mogu u narednih godinu dana putem modelovanja, primeniti i u Srbiji.

„Ovo je prilika da zajedno uđemo u novi proces koji je inventivan, naučno i u praksi utemeljen, i još jednom potvrdimo dobru saradnju Srbije i Italije u svim oblastima kao i u oblasti zaštite životne sredine, koja je dobila na intenzitetu nakon posete ministra kopna i mora Serđa Koste našoj zemlji“, rekao je Trivan. Ministar je zaključio da ćemo, praktičnom primenom naučnih znanja i  najboljih tehnologija i koršćenjem najbolja iskustava zemalja sa najvišim ekološkim standardima, preskočiti naše zaostajanje u ovoj oblasti i ostvariti našu viziju ekološki čiste Srbije.