Потписан међуопштински споразум за оснивање региона за управљање отпадом

Потписан међуопштински споразум за оснивање региона за управљање отпадом

DJD_6432_resize.JPGДржавни секретар Минстарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић присуствовала је данас потписивању међуопштинског споразума за оснивање региона за управљање отпадом, који су потписали град Крагујевац, Кнић, Рековац, Аранђеловац и Топола. Државни секретар Божовић и градоначелик Крагујевца Радомир Николић пописали су Анекс уговора о Изградњи и опремању рециклажног центра града Крагујевца у вредности од 45.000.000 динара.

„Међуопштински споразум за оснивање региона за управљање отпадом је први корак у процедури регионалног умрежавања градова и општина у циљу решавања питања прикупљања, селекције и депоновања отпада на регионалним санитарним депонијама и овим ће се решити проблем за преко 250.000 грађана. Локална власт Града Крагујевца се у прошлости није бавила овим питањем, што као резултат има сметлиште које прети да угрози стање животне средине целог града“, рекла је државни секретар Божовић.

DJD_6443_resize.JPGБожовић је подсетила да је у последњих шест месеци за област заштите животне средине урађено много и да Министарство пољопривреде и заштите животне средине помаже региону кроз билатералне фондове за заштиту животне средине да на најефикаснији начин дође до неопходне техничке и финансијске документације која ће му у будућности омогућити да управља отпадом у складу са европским директивама.

„Наш циљ да регион буде лидер у овој области, да проценат сакупљања отпада буде 100% а да одвајање отпада у домаћинствима омогући 25% рециклажног отпада које ће региону и граду Крагујевцу омогућити додатне изворе прихода и развој зелене економије. Несавесно и неодговорно понашање према питању управљања отпадом у протеклом периоду је резултирало тиме да град Крагујевац не поседује ништа од пројектне документације основу које би Министарство, у сарадњи са домаћим и међународним институцијама, помогло граду и региону да ово питање реши у најскоријој будућности. Такав однос је довео и до тога да је време коришћења несанитарне депоније истекло и да ће град Крагујевац морати да решава ово питање хитно, у сарадњи са надлежним институцијама, до трајног, одрживог и еколошки прихватљивог решења за цео  регион“, закључила је државни секретар.