Potpisan međuopštinski sporazum za osnivanje regiona za upravljanje otpadom

Potpisan međuopštinski sporazum za osnivanje regiona za upravljanje otpadom

DJD_6432_resize.JPGDržavni sekretar Minstarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović prisustvovala je danas potpisivanju međuopštinskog sporazuma za osnivanje regiona za upravljanje otpadom, koji su potpisali grad Kragujevac, Knić, Rekovac, Aranđelovac i Topola. Državni sekretar Božović i gradonačelik Kragujevca Radomir Nikolić popisali su Aneks ugovora o Izgradnji i opremanju reciklažnog centra grada Kragujevca u vrednosti od 45.000.000 dinara.

„Međuopštinski sporazum za osnivanje regiona za upravljanje otpadom je prvi korak u proceduri regionalnog umrežavanja gradova i opština u cilju rešavanja pitanja prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada na regionalnim sanitarnim deponijama i ovim će se rešiti problem za preko 250.000 građana. Lokalna vlast Grada Kragujevca se u prošlosti nije bavila ovim pitanjem, što kao rezultat ima smetlište koje preti da ugrozi stanje životne sredine celog grada“, rekla je državni sekretar Božović.

DJD_6443_resize.JPGBožović je podsetila da je u poslednjih šest meseci za oblast zaštite životne sredine urađeno mnogo i da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pomaže regionu kroz bilateralne fondove za zaštitu životne sredine da na najefikasniji način dođe do neophodne tehničke i finansijske dokumentacije koja će mu u budućnosti omogućiti da upravlja otpadom u skladu sa evropskim direktivama.

„Naš cilj da region bude lider u ovoj oblasti, da procenat sakupljanja otpada bude 100% a da odvajanje otpada u domaćinstvima omogući 25% reciklažnog otpada koje će regionu i gradu Kragujevcu omogućiti dodatne izvore prihoda i razvoj zelene ekonomije. Nesavesno i neodgovorno ponašanje prema pitanju upravljanja otpadom u proteklom periodu je rezultiralo time da grad Kragujevac ne poseduje ništa od projektne dokumentacije osnovu koje bi Ministarstvo, u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama, pomoglo gradu i regionu da ovo pitanje reši u najskorijoj budućnosti. Takav odnos je doveo i do toga da je vreme korišćenja nesanitarne deponije isteklo i da će grad Kragujevac morati da rešava ovo pitanje hitno, u saradnji sa nadležnim institucijama, do trajnog, održivog i ekološki prihvatljivog rešenja za ceo  region“, zaključila je državni sekretar.