Посета Пределу изузетних одлика ''Власина''

Посета Пределу изузетних одлика ''Власина''

foto vlasinaПредставници Министарства пољопривреде и заштите животне средине,  посетили су 28. августа 2014. године, ЈП „Дирекција за грађевинско земљиште и путеве општина Сурдулицаˮ, управљача  Предела изузетних одлика „Власина” и одржали радни састанак.

Слободан Ердељан, помоћник министра, обраћајући се присутнима  нагласио је да је циљ посете стицање непосредног  увида  у рад управљача заштићеног подручја радом на терену. Посебна пажња посвећена је финансирању заштићеног подручја,  неопходности  дугорочног програмирања пројектних активности и припреми пројеката унапред,   како би у тренутку када се укаже прилика за обезбеђивање средстава од стране страних и домаћих инвеститора,  управљачи могли одмах да конкуришу. Такође, истакнута је и потреба да се што хитније реорганизује и појача рад чуварске службе кроз јасно дефинисање послова чувара заштићеног подручја и рибочувара и њихове боље опремљености.

Власинско језеро и његова околина стављени су под заштиту Уредбом Владе од 11. априла 2006. године, као Предео изузетних одлика „Власина“.  Предео изузетних одлика „Власина“, обухвата површину од 12.740,90 ha и простире се на територијама општина Сурдулица и Црна трава. Управљање тим подручјем поверено је „Дирекцији за грађевинско земљиште и путеве општине Сурдулица“. Вредности подручја заснивају на изузетној разноврсности и богатству дивљег живог света, као и на лепоти предела, променљивој и колорисаној пејсажној слици простране водене површине Власинског језера окруженог широким ливадама и планинским пашњацима у које су уметнути мањи комплекси букових шума, белих брезика и жбунова боровнице.