Poseta Predelu izuzetnih odlika ''Vlasina''

Poseta Predelu izuzetnih odlika ''Vlasina''

foto vlasinaPredstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,  posetili su 28. avgusta 2014. godine, JP „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve opština Surdulicaˮ, upravljača  Predela izuzetnih odlika „Vlasina” i održali radni sastanak.

Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra, obraćajući se prisutnima  naglasio je da je cilj posete sticanje neposrednog  uvida  u rad upravljača zaštićenog područja radom na terenu. Posebna pažnja posvećena je finansiranju zaštićenog područja,  neophodnosti  dugoročnog programiranja projektnih aktivnosti i pripremi projekata unapred,   kako bi u trenutku kada se ukaže prilika za obezbeđivanje sredstava od strane stranih i domaćih investitora,  upravljači mogli odmah da konkurišu. Takođe, istaknuta je i potreba da se što hitnije reorganizuje i pojača rad čuvarske službe kroz jasno definisanje poslova čuvara zaštićenog područja i ribočuvara i njihove bolje opremljenosti.

Vlasinsko jezero i njegova okolina stavljeni su pod zaštitu Uredbom Vlade od 11. aprila 2006. godine, kao Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“.  Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“, obuhvata površinu od 12.740,90 ha i prostire se na teritorijama opština Surdulica i Crna trava. Upravljanje tim područjem povereno je „Direkciji za građevinsko zemljište i puteve opštine Surdulica“. Vrednosti područja zasnivaju na izuzetnoj raznovrsnosti i bogatstvu divljeg živog sveta, kao i na lepoti predela, promenljivoj i kolorisanoj pejsažnoj slici prostrane vodene površine Vlasinskog jezera okruženog širokim livadama i planinskim pašnjacima u koje su umetnuti manji kompleksi bukovih šuma, belih brezika i žbunova borovnice.