Помоћ након поплава - ГИЗ поклонио комуналну опрему општинама Свилајнац и Крупањ

Помоћ након поплава - ГИЗ поклонио комуналну опрему општинама Свилајнац и Крупањ

image003Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ поклонила је општинама Крупањ и Свилајнац неопходну опрему у вредности од 30.000 евра за поновно успостављање система сакупљања отпада и канализације.

Мајске поплаве су уништиле у овим општинама већи део контејнера и изазвале кварове или потпуни колапс у систему водоснабдевања и канализације. На основу анализе потреба општина, а у сардњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, општиина Свилајнац је добила канте за сакупљање отпада у домаћинствима, металне контејнере за сакупљање отпада и жичане контејнере за селективно сакупљање ПЕТ амбалаже.

Будући да је у општини Крупањ настрадао већи део канализационе мреже, анализом стања је утврђено да су овој општини поред металних контејнера, најпотребније цеви, шахтови и решетке за уличну канализацију. Пре поплава општина Свилајнац је била једна од малобројних општина у Србији која је покривала целукупну своју територију услугом сакупљања отпада и селективног сакупљања ПЕТ амбалаже. Ова донација ће помоћи Jавном комуналном предузећу “Морава” да поново успостави систем прикупљања отпада и спречи стварање дивљих депонија на територији општине. Грађани, који су већ раније усвојили навику селективног сакупљања ПЕТ боца моћи ће опет да их врате у процес рециклаже и смање количину отпада који завршава на општинској депонији. Комунално предузеће 1. мај из Крупња поставиће нове металне контејнере у градској зони, како би се нормализовало стање у сакупљању и транспорту отпада. У августу и септембру радницима комуналног предузећа предстоје радови на постављању канализационих цеви и друге опреме. У сарадњи са Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине ГИЗ скоро 2 године помаже овим општинама да успоставе одрживи систем управљања отпадом и отпадним водама. Основни циљ ове подршке општинама се састоји у успостављању циркуларне економије путем рециклажеи пречишћавања отпадних вода. ГИЗ је организација за међународну сарадњу која у име немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, подржава Србију кроз многобројне билатералне и регионалне пројекте. Као имплементациона организација Владе Савезне Републике Немачке,

ГИЗ већ 14 година представља поузданог партнера у пружању подршке јавном, приватном и цивилном сектору у Републици Србији. Од 2000. године, Савезна Република Немачка је кроз непосредну помоћ као и путем фондова ЕУ издвојила за Србију 1,4 милијарде евра, што представља највећи појединачни износ развојне помоћи који је нека држава упутила Србији.