Pomoć nakon poplava - GIZ poklonio komunalnu opremu opštinama Svilajnac i Krupanj

Pomoć nakon poplava - GIZ poklonio komunalnu opremu opštinama Svilajnac i Krupanj

image003Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ poklonila je opštinama Krupanj i Svilajnac neophodnu opremu u vrednosti od 30.000 evra za ponovno uspostavljanje sistema sakupljanja otpada i kanalizacije.

Majske poplave su uništile u ovim opštinama veći deo kontejnera i izazvale kvarove ili potpuni kolaps u sistemu vodosnabdevanja i kanalizacije. Na osnovu analize potreba opština, a u sardnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, opštiina Svilajnac je dobila kante za sakupljanje otpada u domaćinstvima, metalne kontejnere za sakupljanje otpada i žičane kontejnere za selektivno sakupljanje PET ambalaže.

Budući da je u opštini Krupanj nastradao veći deo kanalizacione mreže, analizom stanja je utvrđeno da su ovoj opštini pored metalnih kontejnera, najpotrebnije cevi, šahtovi i rešetke za uličnu kanalizaciju. Pre poplava opština Svilajnac je bila jedna od malobrojnih opština u Srbiji koja je pokrivala celukupnu svoju teritoriju uslugom sakupljanja otpada i selektivnog sakupljanja PET ambalaže. Ova donacija će pomoći Javnom komunalnom preduzeću “Morava” da ponovo uspostavi sistem prikupljanja otpada i spreči stvaranje divljih deponija na teritoriji opštine. Građani, koji su već ranije usvojili naviku selektivnog sakupljanja PET boca moći će opet da ih vrate u proces reciklaže i smanje količinu otpada koji završava na opštinskoj deponiji. Komunalno preduzeće 1. maj iz Krupnja postaviće nove metalne kontejnere u gradskoj zoni, kako bi se normalizovalo stanje u sakupljanju i transportu otpada. U avgustu i septembru radnicima komunalnog preduzeća predstoje radovi na postavljanju kanalizacionih cevi i druge opreme. U saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine GIZ skoro 2 godine pomaže ovim opštinama da uspostave održivi sistem upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Osnovni cilj ove podrške opštinama se sastoji u uspostavljanju cirkularne ekonomije putem reciklažei prečišćavanja otpadnih voda. GIZ je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke,

GIZ već 14 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,4 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.