Подршка Америчке финансијске корпорације стабилном развоју Србије и региона

Подршка Америчке финансијске корпорације стабилном развоју Србије и региона

Министар заштите животне средине Горан Триван примио је данас представнике Америчке међународне финансијске корпорације за развој. У разговору  са саветником генералног директора те Америчке међународне корпорације Кејлебом Мекаријом, министар је  истакао да и ова посета  указује на позитивну промену  политике САД  према Србији и региону и спремност Америке да ради на решавању проблема и подстицању развоја и напретка  и Србије и региона.

Триван је рекао да су односи САД и Србије све бољи и да у низу важних  посета види сигнал читавом региону да се са САД можемо надати стабилном развоју. Министар је оценио ће  инвестирање  САД  уз отварање граница земаља у региону значити  напредак свих,

Саговорници су се сагласили да је Србија кључ стабилности у региону. Заједнички је указано на значај посете политичко-привредне делегације Мериленда Србији којој је домаћин било Министарство заштите животне средине на почетку његовог формирања, у трасирању привредне сарадње две земље  у еколошким пројектима. Истакли су да је један од добрих видова  инвестирања и јавно-приватно партнерство.

Министар је нагласио да су еколошки проблеми Србије и земаља овог региона слични, и да је Србија мотор сарадње и еколошке политике у овом делу Европе јер има највеће ресурсе и важну улогу у највишим међународним телима  за заштиту животне средине, UNEA 5 i COP 26 где има потпредседничка места. Такву позицију користимо за добро свих земаља овог дела Европе покретањем регионалних акција пошумљавања и гашења индивидуалних котларница што је важно за бољи квалитет ваздуха, објаснио је министар. Триван је навео да је област животне средине, захваљујући већ припремљеној пројектно -техничкој документацији као и у изузетној подршци ЕУ у реализацији пројеката и опредељености грађана да се морају решавати еколошки проблеми, спремна  за инвестициони цуклус чија је пројектована вредност  15 милијарди евра. Прецизирао је да нам недостају технологије и новац и да су приоритети изградња постројења за прераду отпадних вода и чврстог отпада где је потребно уложити  око 7 милијарди евра.

Кејлеб Мекари је указао да САД жели да буду добар партнер Србији која је направила важан економски напредак и да верују да могу, креирајући економске везе помоћи Србији и суседним земљама да напредују. Истакао је да Србију, Америка види,  као срце стабилности региона и да је будућност Србије у Европској унији и да на том путу  САД  желе да помогну. Представио је рад Америчке међународне финансијске корпорације која има буџет од 60 милијарди долара и која је спремна да у нашој земљи улаже, убрза започете и инвестира у дугорочне развојне пројекте.