Podrška Američke finansijske korporacije stabilnom razvoju Srbije i regiona

Podrška Američke finansijske korporacije stabilnom razvoju Srbije i regiona

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan primio je danas predstavnike Američke međunarodne finansijske korporacije za razvoj. U razgovoru  sa savetnikom generalnog direktora te Američke međunarodne korporacije Kejlebom Mekarijom, ministar je  istakao da i ova poseta  ukazuje na pozitivnu promenu  politike SAD  prema Srbiji i regionu i spremnost Amerike da radi na rešavanju problema i podsticanju razvoja i napretka  i Srbije i regiona.

Trivan je rekao da su odnosi SAD i Srbije sve bolji i da u nizu važnih  poseta vidi signal čitavom regionu da se sa SAD možemo nadati stabilnom razvoju. Ministar je ocenio će  investiranje  SAD  uz otvaranje granica zemalja u regionu značiti  napredak svih,

Sagovornici su se saglasili da je Srbija ključ stabilnosti u regionu. Zajednički je ukazano na značaj posete političko-privredne delegacije Merilenda Srbiji kojoj je domaćin bilo Ministarstvo zaštite životne sredine na početku njegovog formiranja, u trasiranju privredne saradnje dve zemlje  u ekološkim projektima. Istakli su da je jedan od dobrih vidova  investiranja i javno-privatno partnerstvo.

Ministar je naglasio da su ekološki problemi Srbije i zemalja ovog regiona slični, i da je Srbija motor saradnje i ekološke politike u ovom delu Evrope jer ima najveće resurse i važnu ulogu u najvišim međunarodnim telima  za zaštitu životne sredine, UNEA 5 i COP 26 gde ima potpredsednička mesta. Takvu poziciju koristimo za dobro svih zemalja ovog dela Evrope pokretanjem regionalnih akcija pošumljavanja i gašenja individualnih kotlarnica što je važno za bolji kvalitet vazduha, objasnio je ministar. Trivan je naveo da je oblast životne sredine, zahvaljujući već pripremljenoj projektno -tehničkoj dokumentaciji kao i u izuzetnoj podršci EU u realizaciji projekata i opredeljenosti građana da se moraju rešavati ekološki problemi, spremna  za investicioni cuklus čija je projektovana vrednost  15 milijardi evra. Precizirao je da nam nedostaju tehnologije i novac i da su prioriteti izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i čvrstog otpada gde je potrebno uložiti  oko 7 milijardi evra.

Kejleb Mekari je ukazao da SAD želi da budu dobar partner Srbiji koja je napravila važan ekonomski napredak i da veruju da mogu, kreirajući ekonomske veze pomoći Srbiji i susednim zemljama da napreduju. Istakao je da Srbiju, Amerika vidi,  kao srce stabilnosti regiona i da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da na tom putu  SAD  žele da pomognu. Predstavio je rad Američke međunarodne finansijske korporacije koja ima budžet od 60 milijardi dolara i koja je spremna da u našoj zemlji ulaže, ubrza započete i investira u dugoročne razvojne projekte.